Nieuws

Onmogelijke reddingen: deze clubs ontsnapten op het nippertje aan degradatie

Onmogelijke reddingen: deze clubs ontsnapten op het nippertje aan degradatie

15 april - 13:05

Directe degradatie lijkt onvermijdelijk voor Vitesse en FC Volendam na recente nederlagen tegen respectievelijk PSV en Excelsior. Vitesse staat acht punten achter op Excelsior, terwijl Volendam zes punten moet goedmaken. Toch biedt de geschiedenis hoop, zo weet men in Volendam uit eigen ervaring. VoetbalNieuws neemt enkele opmerkelijke ontsnappingen uit de Eredivsie met je door!

Knappe redding FC Emmen

In het seizoen 2018/19 bevond FC Emmen zich in een vergelijkbare benarde positie. Na 28 speelronden leek degradatie nabij, maar een indrukwekkende serie van 13 punten uit de laatste vijf wedstrijden zorgde voor een veilige veertiende plek. Emmen begon met een overwinning op Heerenveen en versloeg vervolgens ook NAC, FC Utrecht, Willem II en FC Groningen. Uiteindelijk verdwenen NAC, De Graafschap en Excelsior

Stand speelronde 28: 17e plek
Eindklassering: 14e plek

Reddende engelen in Tilburg

Willem II beleefde in 2020/21 een dramatisch seizoen, maar vond onder trainer Zeljko Petrovic net op tijd de weg omhoog. Na een reeks overwinningen, waaronder een cruciale tegen FC Emmen, zorgde mede een wonderdoelpunt van Vangelis Pavlidis voor een 2-1 zege op Fortuna Sittard in de laatste wedstrijd, waarmee Willem II zich handhaafde. Uiteindelijk namen ADO, VVV en FC Emmen afscheid van de Eredivisie.

Stand speelronde 26: 16e plek
Eindklassering 14e plek

Sparta en FC Volendam staan op uit de dood

De meest sensationele ontsnapping kwam echter van Sparta Rotterdam in het seizoen 2021/22. Na een dramatische start vond Sparta zichzelf vier wedstrijden voor het einde terug op de laatste plaats. Maurice Steijn nam het roer over van Henk Fraser en loodste de ploeg naar cruciale overwinningen, waaronder een beslissende laatste wedstrijd tegen Heracles, waardoor Sparta als veertiende eindigde. Uiteindelijk waren het PEC Zwolle, Willem II en Heracles dat naar de Eerste Divsie gegradeerden.

Stand speelronde 30: 18e plek
Eindklassering: 14e plek

FC Volendam toonde vorig seizoen veerkracht door zich na een dramatische eerste seizoenshelft veilig te spelen. Het 'Andere Oranje' schakelde over naar een 5-3-2 opstelling en won belangrijke duels tegen Cambuur en RKC, wat uiteindelijk op de een-na-laatste speeldag resulteerde in handhaving. Zo waren het FC Groningen, Cambuur en FC Emmen dat dit seizoen in de KKD moesten spelen.

Stand speelronde 14: 18e plek
eindklassering: 14e plek

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!