Nieuws

Wie is Artem Dovbyk, de doelpuntenmachine van stuntploeg Girona?

Wie is Artem Dovbyk, de doelpuntenmachine van stuntploeg Girona?

21 januari - 21:22

Midden in het verhaal van stuntploeg Girona is er een bijzondere plaats voor Artem Dovbyk. De spits schiet het ene na het andere doelpunt binnen en was tegen Sevilla in zes minuten tijd goed voor een hattrick binnen. VoetbalNieuws stelt de doelpuntenmachine aan je voor!

Geboren op 21 juni 1997 in Cherkasy, Oekraïne zet Dovbyk zijn eerste echte stappen in het profvoetbal bij OPFK Cherkashchyna. In 2015 haalt Dnipro Dnipropetrovsk de spits in huis, waarna een jaar later zijn reis door Europa begint. In dienst van het Moldavische Zaria Balti schopt de aanvaller het slechts tot drie wedstrijden, waarna de huurling weer terugkeert naar zijn vaderland. In de winter van 2018 verlaat Dovbyk zijn thuisland voor een tweede keer, als FC Midtjylland de spits in huis haalt.

In Denemarken maakt de spits echter slechts één doelpunt voor het eerste van Midtjylland, waar hij op huurbasis bij SönderjyskE vier keer trefzeker is. Na zijn mislukte avontuur in Denemarken, Dovbyk wint wel twee landstitels en bekers, haalt SK Dnipro-1 de aanvaller in de zomer van 2020 terug naar Oekraïne. Eenmaal daar ontpopt Dovbyk zich tot ware doelpuntenmachine. In 86 wedstrijden is de spits 54 keer trefzeker en zorgt hij ook nog eens voor veertien doelpunten. Hiermee kroont hij zich zowel in het seizoen 2021/22 als 2022/23 tot topscorer van de Premier Liga, met veertien en 24 doelpunten per seizoen.

Met zijn doelpunten komt Dovbyk op de radar van Girona FC, dat in de zomer van 2023 het eigen transferrecord verbreekt. De Spanjaarden maken namelijk een bedrag van 7,75 miljoen euro over aan SK Dnipro-1. Eenmaal in Spanje maakt de spits onderdeel uit van het sprookje van Girona en kroont zich in december tot Speler van de Maand in LaLiga. Na 23 wedstrijden komt de teller van Dovbyk al op twaalf doelpunten en zeven assists te staan. Op 21 januari 2024 is de spits de grote man tegen Sevilla, door in zes minuten tijd drie keer te scoren en de 0-1 achterstand helemaal om te draaien.

Interlandcarrière Dovbyk

Op 31 maart 2021 maakt Dovbyk onder de legendarische Andriy Shevchenko zijn debuut voor Oekraïne. Bijna drie jaar later staat zijn teller al op 23 interlands, waaronder één optreden tijdens het EK 2022.