Nieuws

Druk op Ten Hag: hoe 'slecht' presteert de Nederlander echt bij Manchester United

Druk op Ten Hag: hoe 'slecht' presteert de Nederlander echt bij Manchester United

30-12-2023 18:30 Laatste update: 18:07
1

Erik ten Hag mag zich nog altijd manager van Manchester United noemen. De druk op de Nederlander is gigantisch en Voetbalnieuws zocht voor je uit of dat terecht is. Op 30 december speelt Manchester United het laatste Premier League-duel van het kalenderjaar 2023.

De laatste jaren versleet United manager na manager. David Moyes, Louis van Gaal, José Mourinho en ga maar door. De club wist sinds het vertrek van Sir Alex Ferguson niet meer kampioen te worden en slechts tweemaal werd nog de tweede plaats behaald. Aan Ten Hag nu de taak om weer kampioen te worden, maar door tegenvallende resultaten neemt de druk toe.

Winstpercentage en prijzenkast

Succes is met de dag zeggen ze in het voetbal en zo merkt ook Ten Hag. De Nederlander werd afgelopen maand nog uitgeroepen tot Manager van de Maand, maar zag door verliespartijen de druk daarna weer toe nemen. Tot nu toe stond Ten Hag 88 wedstrijden aan het roer. 52 overwinningen, elf gelijke spelen en 25 verliespartijen later staat de teller op één prijs. De League Cup en een winstpercentage van 59.09 procent. Onthoud dat getal, want die statistiek is opvallend.

Moyes werd door Ferguson persoonlijk gekozen als zijn opvolger, maar kon na een winstpercentage van 52.94 procent na tien maanden inrukken. Van Gaal volgde de Schot op, maar wist slechts 52.43 procent van zijn wedstrijden te winnen na wel 103 duels. Een FA Cup kon er niet voor zorgen dat hij aan mocht blijven als manager. Mourinho deed het wel een stuk beter. De Portugees won 58.33 procent van zijn wedstrijden en pakte zowel de Europa League, League Cup en Community Shield. Toch moest de excentrieke Portugees vertrekken nadat hij het seizoen 2018/19 tegenvallend was begonnen. Solskjaer won slechts 54.17 procent van zijn wedstrijden en won geen prijzen. Kijkend naar de statistieken deed enkel Ferguson het met een percentage van 59.67 procent iets beter.

Winstpercentage:
Ferguson:   59.67%
Ten Hag:     59.09%
Mourinho: 58.33%
Solskjaer:   54.17%
Moyes:        52.94%

Absurde transferuitgaven

Ten Hag zit pas anderhalf jaar in het zadel bij United, maar gaf al een flink bedrag uit. Al snel na zijn komst moest Antony overkomen van Ajax. Prijskaartje, zeker 95 miljoen euro. Ook dit jaar wist Ten Hag de knip te trekken door onder andere Casemiro, Ramus Hojlund en Mason Mount aan te trekken. Totaalbedrag, een zekere 440,5 miljoen euro aan aangetrokken spelers in anderhalf jaar tijd.

Toptransfers Ten Hag:
Antony:     95 miljoen euro
Hojlund:    74 miljoen euro
Casemiro: 71 miljoen euro
Mount:       64 miljoen euro
Martínez:  57 miljoen euro
Onana:      50 miljoen euro
Malacia:    15 miljoen euro

Zijn voorganger Ole Gunnar Solskjaer spendeerde eveneens een flinke som geld. Iets meer zelfs, namelijk 462,6 miljoen euro. Onder ander Harry Maguire, Jadon Sancho en Bruno Fernandes werden aangetrokken. Ook Cristiano Ronaldo werd aangetrokken voor zeventien miljoen euro, maar werd gesommeerd te vertrekken onder Ten Hag. Enkel aankopen Maguire, Fernandes, Aaron Wan-Bissaka en Raphaël Varane, ter waarde van 257 miljoen euro, maken nog onderdeel uit van het elftal. Solskjaer spendeerde dit bedrag in twee jaar en acht maanden. José Mourinho gaf ook een flinke smak geld uit. Aan onder meer Paul Pogba, Romelu Lukaku en Fred werd 466,1 miljoen euro uitgegeven. Van zijn aankopen maken enkel Diogo Dalot en Victor Lindelöf nog onderdeel uit van het elftal. Wel deed Mourinho een jaar extra ten opzichten van Ten Hag over zijn uitgaven.

Het is dus niet gek te noemen dat men meer verwacht van de aangetrokken spelers onder Ten Hag. Het lijkt er op dat het geld nooit op raakt bij United, maar de betaalde prijskaartjes blijven aan de spelers kleven. Onder meer Antony wordt bestempeld als een miskoop aangezien hij voor zijn transfer op slechts 23 miljoen euro werd ingeschat door United, meldt The Athletic.

Overige Statistieken

Dit seizoen is er echter meer aan te merken op het spel van United. In de Champions Leaue eindigde United als laatste in een poule met Galatasaray, FC Kopenhagen en Bayern München. Nooit eerder kreeg een Engelse ploeg zo veel tegendoelpunten in de groepsfase van het toernooi, namelijk vijftien.

Afgelopen week trok de ploeg van United wel aan het langste eind tegen Aston Villa, maar de statistieken van de wedstrijden er voor zijn uiterst negatief. The Mancunians verloren al dertien wedstrijden in alle competities dit seizoen voor kerst. Het hoogste aantal sinds 1930. Daarnaast verloor United eerder deze maand voor de twintigste keer dit kalenderjaar, voor het eerst sinds 1989. Tot het duel met Villa wist United viermaal op rij niet te scoren in de competitie. De laatste keer dat dat gebeurde was 1992.

Aan de andere kant spreken er ook een hoop statistieken in het voordeel van Ten Hag. Zo is de Nederlander de eerste manager van United die in de Premier League dertig maal wist te winnen in zijn eerste vijftig wedstrijden. Daarnaast wist Ten Hag in zijn eerste vijftig Premier League-wedstrijden meer punten te pakken dan de bewierookten Jürgen Klopp en Mikel Arteta.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!