Nieuws

Wie meet zich met Martens? Dit zijn de sterspeelsters tijdens het EK vrouwen 2022

Wie meet zich met Martens? Dit zijn de sterspeelsters tijdens het EK vrouwen 2022

7 juli - 19:00 Laatste update: 19:05
0

Woensdag 6 juli is het EK vrouwen 2022 van start gegaan. Op het vorige EK in 2017 stal Lieke Martens de show namens de Oranje Leeuwinnen: ze werd verkozen tot Player Of The Tournament. Ook Pernille Harder (Denemarken) en Jodie Taylor (Engeland) destijds een lust voor het oog. Van welke speelsters wordt er op het EK vrouwen 2022 eigenlijk veel verwacht? VoetbalNieuws zet de sterspeelsters van nu voor je op een rij.

Oranje Leeuwinnen

Als er om doelpunten wordt gevraagd, zijn alle ogen gericht op Vivianne Miedema (25). De spits van Arsenal weet als geen ander hoe het is om het net te laten bollen. In clubverband heeft ze weer een goed jaar achter de rug in Engeland: in 35 wedstrijden wist ze 21 te scoren voor The Gunners, wat zelfs nog ‘magere’ cijfers zijn als je kijkt naar het verleden van Miedema. Met die cijfers heeft ze de nodige Engelse populariteit verworven. Zoveel zelfs dat er in februari dit jaar zelfs tijdelijk een standbeeld van de pas 25-jarige Miedema voor het Emirates Stadium werd geplaatst. Deze Oranje Leeuwin is er dus vanzelfsprekend een om in de gaten te houden!

Naast Miedema zal er opnieuw veel aandacht uitgaan naar Lieke Martens. De Oranje Leeuwin staat vrijwel altijd op wanneer erom wordt gevraagd, is het niet bij Oranje dan is het wel bij haar club FC Barcelona, waar ze tot twee weken geleden nog onder contract stond. Martens kondigde onlangs aan dat ze een nieuw avontuur aan zal gaan bij Paris Saint-Germain. Van die club verloor ze de afgelopen Champions League-finale, maar verder beleefde ze een uitstekend seizoen. In de competitie scooorde ze zestien keer, gaf ze dertien assists in 21 wedstrijden en werd ze met een straatlengte voorsprong kampioen van Spanje. Daarnaast heeft ze indrukwekkende cijfers bij Oranje achter haar naam: 49 goals in ruim 100 interlands. Als Louis van Gaal een analyse zou maken van Martens, dan zou hij tot maar één conclusie komen: ze 'levert'. Een grote kans dat ze dit komend EK weer gaat doen. 

Spanje

Met Alexias Putellas (derde van rechts op de afbeelding) – de vrouwelijke Ballon d’Or winnares van 2021 - heeft Spanje goud in handen. De 28-jarige (voormalig) teamgenote van Martens bij FC Barcelona, werd in het voorbije seizoen met elf doelpunten topscoorder van de Champions League. Ze bereikte daarin de finale met haar club, die ze verloor van PSG. Door haar prestaties in de vrouwelijke editie van het miljardenbal werd ze uitgeroepen tot speelster van het toernooi. Ook in de competitie was Putellas op schot: ze was goed voor achttien treffers in 26 optredens en werd met afstand landskampioen van Spanje. Al met al: genoeg redenen om je aandacht te richten op Putellas aankomend EK. 

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Alexia Putellas (@alexiaputellas)

Met Jennifer Hermoso (32) vinden we een Spaanse teamgenote van Putellas, die ook in dienst is van Barça. De geboren Madrileen draagt inmiddels alweer drie jaar het shirt van de Catalanen, nadat ze één jaar in het rood-wit van Atletíco Madrid heeft geposeerd. Ook Hermoso staat geposteerd in de aanval en ze vormt dan ook een koningskoppel met Putellas. In de Champions League was ze vijf keer trefzeker (waaronder in de finale van de Champions League) en ook in de competitie was ze met zestien doelpunten in 23 duels aardig op schot. Op het eerste oog lijkt Putellas dé Spaanse vrouw waar het om draait, maar ook Hermoso doet een aardige duit in het zakje en is er een om op te letten. 

Frankrijk

Marie-Antoinette Katoto is dé aanvaller waar de Franse vrouwen op zullen bouwen. De pas 23-jarige spits van Paris Saint-Germain zit op haar plek in Parijs. Wat de mannen van PSG niet lukte, lukte de vrouwen wel: ze wonnen de Champions League. Katoto gaf de belangrijke assist in de finale, die in 1-1 eindigde maar na strafschoppen werd gewonnen. In het vrouwelijke miljardenbal kreeg ze de fans zeven keer op de banken, en ook in de competitie wilde het vlotten. PSG werd weliswaar tweede achter Olympique Lyon, maar Katoto nam de prestigieuze gouden schoen in ontvangst door haar achttien treffers in 21 optredens. Wellicht staat ze ook na het EK bovenaan in het topscorersklassement. 

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Marie-Antoinette Katoto (@mariekatoto)

Wendie Renard (derde van links op de afbeelding) is de eerste verdedigster die een eervolle vermelding krijgt. De 31-jarige Franse loopt al even mee in het internationale vrouwenvoetbal en is een opvallende verschijning met haar dikke bos haar. De 88-voudige international draagt de aanvoerdersband bij zowel de nationale ploeg van Frankrijk als haar club Olympique Lyon. Daarmee viste ze achter het net in de Champions Leauge, maar werd ze wel landskampioen van Frankrijk. Aan de spitsen de lastige taak om Renard in de duels te kloppen.

Zweden

Kosovare Asllani (tweede van links op de afbeelding) is in vorm bij Zweden. De 32-jarige spits loopt al lang mee in het vrouwenvoetbal en scoorde de afgelopen twee interlands meerdere malen. Real Madrid is de club waar ze nu twee jaar in dienst is. In het Koninklijk wit werd de derde plek behaald in de competitie en was de Champions League-campagne ook geen succes. In totaal maakte ze vijf goals in twintig wedstrijden. Asllani speelde 111 interlands voor de Scandinaviërs, daarin maakte ze 29 doelpunten. De Zweedse speelster is een geslepen spits. 

Noorwegen

Noorwegen heeft met Ada Hegerberg de eerste winnares van de vrouwelijke Ballon d'Or ooit in de gelederen. De 26-jarige aanvalster is ploegenote van Renard bij Olympique Lyon, waar ze de landstitel mee veroverde. Hegerberg speelt al sinds het seizoen 2014/2015 bij Olympique Lyon en heeft een indrukwekkend trackrecord opgebouwd: in 189 wedstrijden maakte ze 210(!) doelpunten, meer dan één goal per wedstrijd. Afgelopen seizoen had ze met zestien doelpunten in 27 wedstrijden een wat minder jaar achter de rug, maar naar alle waarschijnlijkheid omdat ze haar kruisband een jaar daarvoor scheurde. Voor Noorwegen speelde ze 42 interlands, waarin 26 keer het doel vond. Dat zijn wat mindere prestaties dan in clubverband, maar Hegerberg weet als geen ander hoe het is om te scoren. 

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Ada Stolsmo Hegerberg (@ahegerberg)

Duitsland

De 'women to watch' bij Duitsland is Lea Schüller (eerste van rechts op de afbeelding). De 24-jarige aanvalster van Bayern München werd afgelopen seizoen tweede in de vrouwen Bundesliga, achter het Wolfburg van Jill Roord. Toch beleefde ze individueel gezien een uitstekend seizoen bij Der Rekordmeister. In totaal speelde ze 31 wedstrijden waarin ze 23 keer wist te scoren. Dat leverde haar in de competitie de gouden schoen op, wat haar een erg goed gevoel met geven richting het EK vrouwen. Ook voor haar land is ze erg op schot met veertien goals in twintig wedstrijden. De Duitse elf zullen haar doelpunten nodig gaan hebben. 

Engeland

Beth Mead (27) is één van de aanvalsleidsters van Engeland, het land waar het EK vrouwen wordt gehouden. De spits speelt haar wedstrijden voor Arsenal en is ploeggenote van Miedema. Met elf doelpunten in 22 wedstrijden eindigde ze één plaats achter de Nederlandse topschutter op de topscorersranglijst. Voor The Three Lions is ze ook op schot dit jaar twaalf wedstrijden wist ze elf keer het net te vinden, wat haar een moyenne van bijna één op één oplevert. Mead zal zich willen laten zien voor het thuispubliek, dat ongetwijfeld het ‘it’s coming home’ in zal zetten.

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Beth Mead (@bethmead_)

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Ook te beluisteren op Spotify

Plaats een reactie