Herboren AZ laat niets heel van verrassend zwak FC Utrecht in vermakelijk duel

17-10-2021 14:03 Laatste update: 14:04

AZ heeft zondagmiddag gehakt gemaakt van FC Utrecht. De Alkmaarders waren in eigen huis oppermachtig en wonnen, mede door een enorme blunder van Maarten Paes, met 5-1.

Voorafgaand aan het duel had Utrecht acht punten meer op de ranglijst dan AZ. Het was echter de thuisploeg die al snel op voorsprong kwam. Vangelis Pavlidis, die al een aantal wedstrijden droog stond, kon gemakkelijk de score openen na een goede assist van Albert Gudmundsson.

Daarna denderde AZ door. In de twaalfde minuut verdubbelde de formatie van Pascal Jansen de marge met hulp van Paes. De Utrecht-doelman ging namelijk opzichtig in de fout bij een uithaal van Gudmundsson: 2-0.

Een paar minuten voor rust maakte Dani de Wit zelfs de 3-0 voor AZ. In de rust voerde Utrecht-trainer René Hake een aantal wijzigingen door in zijn ploeg, maar dat mocht niet baten: na de pauze bleef AZ domineren. Dat resulteerde uiteindelijk ook in de 4-0, die wederom op naam kwam van De Wit.

In de slotfase deed Gudmundsson Utrecht nog meer pijn, door een penalty te benutten. In de negentigste minuut deed invaller Quinten Timber nog wat terug voor de bezoekers, door de bal in de verre hoek te schuiven. Daarmee bepaalde hij de einduitslag op 5-1. AZ klimt naar de negende plek op de Eredivisie-ranglijst. Utrecht blijft voorlopig derde staan, maar Willem II of FC Twente kan daar later op de zondag verandering in brengen.