Nieuws

KNVB: 'Walgelijk, kwetsend en schadelijk, wij zijn trots op Dordrecht en MVV'

KNVB: 'Walgelijk, kwetsend en schadelijk, wij zijn trots op Dordrecht en MVV'

26-02-2022 09:34

De KNVB is trots op hoe de spelers van FC Dordrecht en MVV Maastricht vrijdag reageerden, nadat het Keuken Kampioen Divisie-duel was stilgelegd vanwege racistische spreekkoren. De Limburgse aanhang had het voorzien op verdediger Seydine N'Diaye van de Schapenkoppen.

N'Diaye hoorde in de slotfase apengeluiden en reageerde boos en geëmotioneerd. Hij kreeg in eerste instantie echter een gele kaart vanwege opmerkingen op de leiding, omdat arbiter Richard Martens niet in de gaten had wat er aan de hand was. Toen de situatie duidelijk werd, legde Martens de wedstrijd stil. Na een korte onderbreking kwamen de spelers - zonder N'Diaye - terug op het veld, waarna zij een knielgebaar maakten.

"Voetbal verbindt in Nederland miljoenen mensen met zeer uiteenlopende achtergronden", laat Marianne van Leeuwen, directeur betaald voetbal van de KNVB, weten in een verklaring. "Die verbindende kracht maakt het voetbal uniek maar ook kwetsbaar voor racisme en discriminatie. Daarom moeten we met iedereen die van voetbal houdt racisme en discriminatie veroordelen en bestrijden. Het is walgelijk, kwetsend en schadelijk en hiervoor is geen plek in het voetbal. Wij zijn trots op de reactie van de spelers."

Volgens FC Dordrecht-trainer Michele Santoni kwam het idee om te knielen van de spelers. "Zij vonden dit de beste manier om het af te sluiten", zegt hij tegen ESPN. "Hoe het met Seydine gaat? Hij is nu rustig. Maar het is moeilijk, want je moet in zijn schoenen staan om het helemaal te kunnen begrijpen. Ik vind het jammer dat dit soort dingen gebeurt.' 

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!