Nieuws

Coëfficiënten-update: dit staat er deze periode op het spel voor Nederland

Coëfficiënten-update: dit staat er deze periode op het spel voor Nederland

12 maart - 10:50 Laatste update: 10:50
1
Author profile picture

Bob van der Laan

Voor het Nederlandse voetbal breekt er weer een belangrijke periode aan. Niet alleen voor de ploegen zelf, maar ook voor de Nederlandse coëfficiënten. Voetbalnieuws legt aan je uit wat er de komende periode op het spel staat.

De stand van zaken voor Nederlandse clubs in Europa

Even kort samengevat een stand van zaken. Nederland bezet na de afgelopen topseizoenen plek zes in de ranking. Door de sterke prestaties ging Nederland over Portugal heen en was het zelfs even Frankrijk de baas om plek vijf. Plek zes geeft recht tot twee directe startplaatsen voor de Champions League en een extra voorronde ticket. Even mochten 'wij' ons de vijfde competitie van Europa mag noemen. Dit zou recht geven op nog een extra UCL-ticket, iets waar iedere Nederlandse voetbalfan van smult.

Echter liep het Nederlandse avontuur in Europa niet helemaal zoals gedroomd. PSV wist zich dan wel te plaatsen voor de achtste finale van de Champions League, maar Feyenoord, dat ook actief was in de UCL, is na een tussenronde in de Europa League definitief uitgeschakeld in Europa. Ajax stootte op miraculeuze wijze door naar de achtste finale van de Conference League, maar trof het ijzersterke Aston Villa. FC Twente, de vijfde Nederlandse club actief in Europa, strandde al in de voorronde van de ECL. Toch valt er nog genoeg te halen voor Nederland, middels de bonuspunten in de Europese toernooien.

PSV neemt het woensdagavond op in de return tegen Borussia Dortmund en heeft na het eerdere 1-1-gelijkspel nog alles om voor te spelen. Ajax staat donderdagavond weer tegenover Aston Villa en zal van goede huizen moeten komen om een resultaat te halen. In eigen huis speelde het vorige week nog met 0-0 gelijk. Indien PSV en Ajax beide de volgende ronde in Europa halen, kunnen er zeer goede zaken worden gedaan ten opzichten van de concurrentie met Portugal. Frankrijk lijkt inmiddels weer een brug te ver. 

Nederland op Coëfficiënten-ranglijst

5. Frankrijk - 64.998
6. NEDERLAND - 61.300

7. Portugal - 55.482

Wat staat Nederland te wachten voor de coëfficiënten?

Aangezien Nederland momenteel zesde staat, is het omhoog kijken even afgelopen. Frankrijk staat stevig op plek vijf en zal nog eens een stuk meer coëfficiënten binnen gaan harken dit seizoen. De top-vijf wordt verder ingevoerd door Engeland, Spanje, Italië en Duitsland. De plekken zes en zeven is waar Nederland zich druk om moet maken. Portugal werd al ingehaald, maar is nog wel met drie ploegen actief in Europa. In het geval van Nederland zijn dit er slechts twee.

In Portugal kijkt men positief naar overleving in Europa. Zo won FC Porto in eigen huis met 1-0 van Arsenal en speelt het dinsdagavond de return in de UCL. Daarnaast kan Benfica na het 2-2-gelijkspel tegen Rangers FC in de Europa League. In hetzelfde toernooi speelde Sporting CP in eigen huis met 1-1 gelijk tegen Atalanta en kan aan de bak. 

Aan de kant van Frankrijk wist PSG zich al te plaatsen voor de volgende ronde van de UCL. Voor OSC Lille is de volgende ronde ook binnen handbereik, nadat het met 0-3 wist te winnen van Sturm Graz. Daarnaast won Olympique Marseille ook nog eens met 4-0 van Villarreal en lijken de Fransen zich donderdagavond van de nodige bonuspunten te kunnen verzekeren. 

Hoe werken de bonuspunten van de Coëfficiënten?

Na de groepsfase van de Europese toernooien vallen er nog genoeg coëfficiënten en bijbehorende bonuspunten te verdienen. VoetbalNieuws zet de te behalen bonuspunten voor je op een rijtje. De punten worden, net zoals de te behalen coëfficiënten, steeds gedeeld door het aantal clubs dat deelneemt of deel heeft genomen in Europa.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!