Exclusive

Wie is Ayase Ueda, de nieuwe recordaankoop van Feyenoord?

Wie is Ayase Ueda, de nieuwe recordaankoop van Feyenoord?

03-08-2023 12:28 Laatste update: 12:28
1

Feyenoord heeft de komst van Cercle Brugge-speler Ayase Ueda bevestigd. De Japanner kende een sterk debuutseizoen in België en maakt direct een stap omhoog. Voetbalnieuws neemt de carrière van de aanvaller onder de loep.

Uade, geboren 28 augustus 1998 te Mito, speelde eerst voor het universiteitsteam van de Hosei Unversity, maar debuteerde op 3 augustus 2019 voor Kashima Antlers in de J1 League. Op het hoogste niveau van Japan speelde Uade vier seizoenen waarvan hij tweemaal topscorer van zijn ploeg werd. De Japanner viel op door zijn snelheid en bewegelijkheid  waardoor Cercle Brugge afgelopen zomer 1,2 miljoen euro neertelde voor de Japans International.

Reizende ster in Brugge

Voor Brugge bleek de komst van de Japanner een schot in de roos. De aanvaller had de tijd nodig om zich aan te passen aan zijn nieuwe omgeving en kwam voor het Wereldkampioenschap in Qatar al tot zeven doelpunten waaronder vier uit vier in de laatste wedstrijden voor het WK. In Qatar kwam Ueda slechts een kwartier in actie tegen Costa Rica. Nadat de aanvaller terugkeerde in België kende hij een zeer productieve periode. Met elf doelpunten in de tweede helft van het seizoen kwam al snel de geruchtenmolen op gang en werd zijn naam gelinkt aan ploegen buiten België.
Ueda op het WK in Qatar tegen Costa Rica

Brugge-trainer Miron Muslic gaf in april al aan dat hij bang was dat Ueda onhoudbaar ging worden voor zijn ploeg. "Of hij te vaak scoort om hem hier te houden? Weet je wie blij is? Onze sportief directeur, die is het geld al aan het tellen", vertelde de coach destijds op een persconferentie. Assistent-trainer Jimmy De Wulf gaf eerder al aan waarom de Japanner er zo goed voor staat en waarom Europese topploegen hem op de radar hebben. "Hij is vooral dodelijk efficiënt, maar is ook snel, heeft een enorm goede trap, weet perfect waar hij moet lopen en maakt zo de ruimte vrij voor zichzelf, waardoor hij het hoogste rendement uit zichzelf haalt", vertelde de assistent tegenover Het Laatste Nieuws. In totaal scoorde Ueda 23 keer en gaf hij twee assists in 42 wedstrijden. Naast optredens in België heeft de spits dus ook al vijftien interlands achter zijn naam staan waarin hij eenmaal scoorde.

Feyenoord-transfer

Feyenoord betaalt naar verluidt acht miljoen euro plus bonussen, waardoor het bedrag kan oplopen tot meer dan tien miljoen euro. Ueda is in Rotterdam de directe vervanger van de naar Rangers vertrokken Danilo. Op termijn moet de Japans international ook Santiago Gimenez op gaan volgen. Het is bovendien niet uitgesloten dat de Mexicaan deze zomer nog vertrekt bij Feyenoord. 

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!