Exclusive

Het gevaar van Portugal: Oranjeleeuwinnen gewaarschuwd voor aanvallende krachten

Het gevaar van Portugal: Oranjeleeuwinnen gewaarschuwd voor aanvallende krachten

22-07-2023 16:25 Laatste update: 15:58

Over iets meer dan een week gaat het Nederlands elftal van start op het WK vrouwenvoetbal in Australië en Nieuw-Zeeland. Tegenstander in de eerste groepswedstrijd is Portugal en Voetbalnieuws neemt ze onder de loep.

Portugal doet voor het eerste mee aan het WK vrouwenvoetbal. Maar liefst dertien wedstrijden had de ploeg van trainer Francisco Neto nodig om zich te kwalificeren voor de eindstrijd en dat ging niet zonder slag of stoot. Een penalty in de 94e minuut tegen Kameroen zorgde er voor dat de Portugezen zich mogen gaan melden in Australië en Nieuw-Zeeland.

Het gevaar van Portugal

In principe kan het grote gevaar van Portugal genoemd worden in één naam: Jéssica Silva. De aanvalster is de sterspeelster van de Portugezen en is de dragende kracht achter het succes van de ploeg momenteel. De 28e jarige speelster was de eerste vrouwelijke Portugees die de Champions League won. Sinds 2011 is ze international van haar land waar ze al op zestienjarige leeftijd debuteerde. Afgelopen zomer keerde ze na avonturen in Spanje en de Verenigde Staten terug in haar geboorteland bij SL Benfica. De stijlvolle aanvalster heeft een sterke dribbel in de benen en kan een gevaar worden voor het Nederlands elftal volgende week zondag.

Toch is het te kort door de bocht om te stellen dat Portugal maar één wapen heeft. Aanvoerster Ana Borges kwam al 154 keer in actie voor haar land en is multifunctioneel inzetbaar. De Portugese begon als spits, verhuisde gedurende haar carrière naar de flank en staat nu te boek als een opkomende back die op meerdere posities dus uit de voeten kan. Kika Nazareth wordt door de FIFA al bestempeld als één van de grootste talenten van het toernooi en een speelster die in de gaten gehouden moet worden. De pas twintigjarige speelster is een aanvallende middenvelder maar speelde al een zeer belangrijke rol in het kampioenschap van haar club Benfica.

De beslissende penalty voor Portugal