Wedstrijdverslag

Ronaldo tweemaal trefzeker voor Portugal tegen Luxemburg, ook Italië doet plicht

Ronaldo tweemaal trefzeker voor Portugal tegen Luxemburg, ook Italië doet plicht

26-03-2023 22:40

Portugal en Italië hebben zondagavond beide hun EK-kwalificatiewedstrijd met speels gemak gewonnen. Beide landen reisden af naar een zogenaamde 'voetbaldwergstaat'. De Portugezen legden Luxemburg met 0-6 over de knie en de Italianen zegevierden met 0-2 tegen Malta.

Luxemburg - Portugal: 0-6

De Europees kampioen van 2016 had geen kind aan voetbaldwerg Luxemburg. Al na negen minuten opende niemand minder dan Cristiano Ronaldo de score. Een kwartier voor rust tekende hij ook voor zijn tweede en Portugals vierde, waardoor zijn 121e en 122e interlandtreffers een feit waren. In de tussentijd waren João Félix en Bernardo Silva allebei nog goed voor een doelpunt. Otávio en Rafael Leão maakten er in de 77e en 88e minuut nog 0-5 en 0-6 van.

Portugal gaat vooralsnog foutloos aan kop in poule J dankzij de overwinningen op Luxemburg en Liechtenstein (0-4). In de zomer kan het meer tegenstand verwachten. Dan neemt de ploeg van bondscoach Roberto Martínez het onder meer op tegen Slowakije, Bosnië en Herzegovina en IJsland.

Malta - Italië: 0-2

De Italianen hoefden niet ver te reizen voor hun tweede EK-kwalificatiewedstrijd. In Valletta stond de wedstrijd tegen eilandstaat Malta op het programma. Mateo Retegui, de halve Argentijn van wie vrijwel geen enkele Italiaan aan het begin van de interlandperiode zijn naam wist, opende na een kwartier de score.

Om en nabij het halve uur werkte Matthew Guillaumier de bal in zijn eigen doel, waardoor de Maltezen al vroeg in de wedstrijd tegen een vrijwel onoverbrugbare achterstand aankeken. Die werd in het restant van de wedstrijd overigens niet meer vergroot door de Azzurri, die afgelopen vrijdag nog hun meerdere moesten erkennen in de kraker tegen Engeland: 1-2.

Italië zit samen met bovengenoemde landen, Noord-Macedonië en Oekraïne in poule C. De nummers een en twee plaatsen zich uiteindelijk voor eindtoernooi, dat volgend jaar in Duitsland plaatsvindt.

De overige uitslagen in de EK-kwalificatie van zondag:

Kazachstan - Denemarken: 3-2 (H)
Engeland - Oekraïne: 2-0 (C)
Liechtenstein - IJsland: 0-7 (J)
Slovenië - San Marino: 2-0 (H)
Slowakije - Bosnië en Herzegovina: 2-0 (J)
Noord-Ierland - Finland: 0-1 (H)

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!