Nieuws

Drie debutanten en routiniers wisselen de wacht: de Oranje-selectie onder de loep

Drie debutanten en routiniers wisselen de wacht: de Oranje-selectie onder de loep

20 maart - 14:55 Laatste update: 14:55

Ronald Koeman heeft vrijdag zijn eerste definitieve selectie bekendgemaakt sinds zijn rentree als bondscoach van het Nederlands elftal. Zoals vrijwel altijd zitten er weer een aantal verrassende debutanten, maar zijn er ook een aantal bijzondere afwezigen. VoetbalNieuws zet ze voor je op een rij.

De debutanten

Met Lutsharel Geertruida, Mats Wieffer en Bart Verbruggen drukt Koeman gelijk zijn stempel op zijn nieuwe Oranje. De verdediger van Feyenoord mocht al een aantal keer ruiken aan de voorselectie van Oranje, maar zit er nu definitief bij. Voor Wieffer is het na de eerste keer in de voorselectie al direct prijs. De middenvelder van de Rotterdammers maakt een stormachtige ontwikkeling door en dat is ook de bondscoach niet onopgemerkt gebleven. Dat er twee spelers van de koploper van de Eredivisie aan de selectie zijn toegevoegd, komt echter niet uit de lucht vallen. Koeman gaf al eerer aan dat hij de intensiteit van de ploeg van Arne Slot graag bij zijn eigen spelers terug wil zien, iets waar Geertruida en Wieffer wel raad mee weten.

Ook voor Verbruggen is het direct raak. De doelman van RSC Anderlecht maakt momenteel furore op de Belgische velden, maar ook in Europa. In tussenronde van de Conference League wist hij drie strafschoppen te keren en ook afgelopen donderdag maakte hij weer een goede indruk tegen Villarreal, wat hem een uitverkiezing tot mogelijke Speler van de Week opleverde. Verbruggen krijgt de voorkeur boven de nog altijd geblesseerde Andries Noppert en Kjell Scherpen.

Andere opvallende aanwezigen

De overige opvallende aanwezigen zijn Georginio Wijnaldum, Bryan Brobbey en Sven Botman. Het verhaal van Wijnaldum is bekend. De middenvelder werd geslachtofferd door Louis van Gaal omdat hij te weinig leverde, waardoor hij de keuze maakte om Paris Saint-Germain in te wisselen voor AS Roma. Daar sloeg het noodlot toe met een scheenbeenbreuk, maar inmiddels de middenvelder weer fit. Wijnaldum maakte afgelopen week zijn eerste doelpunt sinds zijn rentree en ergens is zijn uitverkiezing ook weer niet gek. Hij ligt heel goed bij Koeman, weten we nog uit diens eerste ambtstermijn.

Brobbey houdt de bank van Ajax vrijwel elke week warm, maar mag toch rekenen op een plek bij de definitieve 25-koppige selectie. Daar kan maar één conclusie uit worden getrokken: Koeman zit in de sterke man zijn toekomstige nieuwe spits. Botman presteert week in week uit in de Premier League met Newcastle United, maar zijn aanwezigheid is om één reden opvallend. De verdediger werd in 2020 voor het eerst bij het Nederlands elftal gehaald, wacht nog altijd op zijn eerste speelminuten in Oranje. Die gaat hij wellicht in deze EK-kwalificatiereeks wel krijgen.

Opvallende afwezigen

In totaal hebben twaalf spelers de schifting niet gehaald en daar zijn vijf namen toch wel opvallend aan. Stefan de Vrij zit sinds lange tijd weer eens niet bij het Nederlands elftal. De linkspoot moet het dit seizoen wat vaker dan normaal doen met een plek op de bank en dat is hem door de enorme concurrentie in de verdediging fataal geworden. Met Jeremie Frimpong is er nog een opvallende naam afgevallen. De rechtsback ging nog mee naar het WK in Qatar, maar Koeman lijkt met Denzel Dumfries en Geertruida zijn rechtsbacks te hebben gevonden.

Verder is Teun Koopmeiners een opvallende afwezige. De middenvelder is geblesseerd geraakt bij Atalanta Bergamo waardoor ook daar geen conclusies aan kunnen worden verbonden. Verder is ook Noa Lang er niet bij. De aanvaller van Club Brugge zit in zwaar weer met zijn club, wat hem voor nu de das om lijkt te doen.

Ten slotte lijkt Koeman ook nog een signaal af te geven met het niet selecteren van Ryan Gravenberch. Het ooit zo geprezen talent maakte afgelopen zomer de overstap van Ajax naar Bayern München, maar valt sporadisch in. De Amsterdammer zal gaan na moeten denken over zijn toekomst in het clubvoetbal.

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s