Exclusive

Waarom speelt amateurclub en bekersensatie Spakenburg geen voetbal op zondag?

Waarom speelt amateurclub en bekersensatie Spakenburg geen voetbal op zondag?

03-04-2023 20:14 Laatste update: 20:14
2

De stunt van SV Spakenburg was lange tijd hét gespreksonderwerp van de dag, maar roept ook de nodige vragen op. Zo heeft de voetbalclub als uitgangspunt dat het bijvoorbeeld niet op zondag speelt. Waarom speelt Spakenburg eigenlijk niet op zondag? VoetbalNieuws legt het aan je uit.

De KNVB-beker brengt een aantal tradities met zich mee. Zo wordt deze altijd in De Kuip in Rotterdam gespeeld, krijgen de winnaars van de finale steevast een badjas in de handen gedrukt en valt aan de datum op dat de eindstrijd altijd op zondag wordt afgewerkt. Dat is iets wat tegen de haren van Spakenburg instrijkt.

Het geloof speelt een rol van betekenis in Spakenburg

In Spakenburg overheerst een sterke, Christelijke geloofsovertuiging. Daar hoort het naleven van de bijbel bij, waarin is opgenomen dat de zevende dag van de week 'heilig' wordt verklaard. God zou namelijk in zes dagen de aarde hebben geschapen en de zevende dag hebben gebruikt om uit te rusten. In de statuten van Spakenburg staat dan ook het volgende: 'De vereniging heeft ten doel het beoefenen en het bevorderen van de sport in het algemeen en de voetbalsport in het bijzonder, op alle dagen van de week, behalve op zondag.'

Verdeeldheid

Na afloop van het duel tussen FC Utrecht en Spakenburg verscheen trainer Chris de Graaf voor de camera’s. Hem werd destijds gevraagd naar de niet-op-zondag-spelen-situatie, waar hij stellig over was. "Dat klopt, maar als het aan mij ligt gaan we gewoon", aldus de trainer, die al snel zag dat het Spakenburg-bestuur een andere mening heeft over spelen op zondag. "Nee, dat is niet mogelijk", gaven de bestuurders af.

De voorzitter van Spakenburg, Marc Schoonebeek, liet zondag nog weten dat de club er nog steeds zo instaat. "We hebben misschien 2 procent kans dat we de finale halen", aldus Schoonebeek. "Maar mocht het toch lukken, dan voetballen we die niet op zondag. Dat kan niet eens met onze statuten."

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!