Valse start 2023 voor PSV: doelpuntloos gelijkspel tegen taai Sparta Rotterdam

07-01-2023 22:56
2

Het is PSV in de eerste Eredivisiewedstrijd van 2023 niet gelukt om te winnen van Sparta Rotterdam. In een wedstrijd die pas na rust redelijk op gang kwam, kwamen de Eindhovenaren niet verder dan een teleurstellende 0-0.

Ruud van Nistelrooij begon opvallend genoeg niet met André Ramalho, maar met Jarrad Branthwaite in de basis. De Braziliaan nam op de bank plaats naast onder meer Érick Gutiérrez. Anwar El Ghazi startte linksvoor met de grote erfenis van Cody Gakpo op zijn schouders.

PSV begon zoals verwacht als bovenliggende partij aan de wedstrijd, maar creëerde nauwelijks noemenswaardige kansen. Joey Veerman probeerde het na acht minuten van afstand, maar zijn schot zeilde ver over. De Eindhovenaren vielen nadrukkelijk aan, maar Sparta gaf nauwelijks iets weg. Zo bleek maar weer dat de Rotterdammers een hele lastige ploeg zijn om tegen te spelen, ook voor PSV.

Vlak na rust brak Xavi Simons door in de zestien. De jonge Oranje-international ging naar de grond, maar scheidsrechter Van der Eijk wuifde het weg. In zijn ogen was Simons veel te nadrukkelijk op zoek naar een strafschop. De tweede helft was voor de neutrale toeschouwer gelukkig wat leuker dan de eerste. Met kansen over en weer en een aantal opstootjes ontstond er eindelijk wat reuring in het Philips Stadion.

Ook Sparta kreeg mogelijkheden. Uit een corner kreeg Sven Mijnans de bal voor zijn voeten, maar hij schoot meters naast. Van Nistelrooij greep in en haalde Veerman en Simons naar de kant. Eerstgenoemde was daar duidelijk ontevreden over. Guus Til en Gutiérrez kwamen voor hen in de plaats. Na Simons ging ook Jordan Teze in de slotfase in de zestien naar de grond. Van der Eijk werd naar het VAR-scherm geroepen, maar bleef uiteindelijk bij zijn beslissing om geen strafschop toe te kennen.

In het restant van de wedstrijd en de zes minuten extra tijd die werden bijgerekend lukte het PSV niet om een doelpunt te forceren. Zodoende verzuimden de Eindhovenaren om een mogelijke koppositie in de Eredivisie te pakken. Na vijftien wedstrijden staan ze op de tweede plaats met 31 punten. Koploper Feyenoord heeft er 33, nummer drie Ajax 30. Beide concurrenten komen later dit weekend nog in actie. Komende dinsdag spelen PSV en Sparta weer tegen elkaar, dan in de beker.