Nieuws

Jonker wil terrein winnen met vrouwenvoetbal: 'Men vindt het 'leuk en aardig''

Jonker wil terrein winnen met vrouwenvoetbal: 'Men vindt het 'leuk en aardig''

01-01-2023 18:14

Andries Jonker staat komende zomer tijdens het WK vrouwenvoetbal in Australië en Nieuw-Zeeland voor zijn eerste klus als bondscoach op een eindtoernooi. De 60-jarige staat na het vertrek van Mark Parsons aan het roer bij de Oranje Leeuwinnen en stelt dat er nog veel terrein te winnen valt.

Jonker nam het stokje over van de Engelsman, die tijdens en na het matig verlopen EK de nodige kritiek moest verwerken. Oranje strandde in de kwartfinales tegen Frankrijk. Ook zijn opvolger zag dat het beter moest. "Hij had een zware erfenis van Sarina Wiegman liggen, maar het is qua prestaties niet eens zo slecht gegaan. Er bestond echter een breed gedragen ontevredenheid over hoe het ging. Het EK heb ik met kromme tenen gekeken. Ik zat thuis op de bank, dus ik kan er geen vinger op leggen waar het is mis gegaan."

De bondscoach stelt in het Algemeen Dagblad dat er met de huidige selectie veel mooie successen kunnen worden geboekt. Het vrouwenvoetbal is enorm gegroeid, maar volgens Jonker valt er nog meer te winnen. "De acceptatie van vrouwenvoetbal als een volwaardige tak in de sport bijvoorbeeld. Wat ik veel proef in de 'voetballerij' is dat het best aardig is, maar van een andere orde. Ik denk dat er nog steeds meer meiden en vrouwen kunnen gaan voetballen. Dat er meer publiek te winnen is en dat er meer op televisie te volgen moet zijn."

Dat sommige (oud-)collega's wellicht afvragen waarom Jonker in het vrouwenvoetbal aan de slag gaat, doet hem niet zoveel. Hij vindt de reacties vaak nogal cliché. "Ze vinden het leuk en aardig. Weer die woorden. Ik waardeer de felicitaties hoor. Maar ik weet wel hoe een deel tegen deze job aankijkt. Ik accepteer het hoe het is. Storend vind ik het niet."

Oranje begint het WK op 23 juli met de wedstrijd tegen een nog nader te bepalen tegenstander. Dat wordt Portugal, Kameroen of Thailand. Zij spelen nog een onderling play-offtoernooi. De andere twee opponenten zijn Vietnam en de regerende wereldkampioenen uit de Verenigde Staten.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!