Nieuws

Van der Ende heeft geen goed woord over voor Lahoz: 'Dit was WK-onwaardig'

Van der Ende heeft geen goed woord over voor Lahoz: 'Dit was WK-onwaardig'

13-12-2022 10:17

Oud-scheidsrechter Mario van der Ende is niet bepaald te spreken over het niveau van de arbiters tijdens het WK. Vooral Antonio Mateu Lahoz, die de kwartfinale tussen Nederland en Argentinië leidde, moet het ontgelden. In gesprek met De Telegraaf liet hij zijn mening blijken.

"Het is vaker gebleken dat deze man onder hoogspanning tot heel wisselende prestaties komt", aldus Van der Ende, die zelf op de WK’s van 1994 en 1998 actief was. "Soms is het uitstekend en soms is hij compleet de weg kwijt."

De Spanjaard kreeg aardig wat kritiek te verwerken na de wedstrijd waarin Oranje uiteindelijk middels strafschoppen werd uitgeschakeld. "Er zaten zoveel onbegrijpelijke beslissingen bij. Leandro Paredes die eerst een doodschop uitdeelt en daarna de bal in de dug-out ramt, moet gewoon twee keer geel krijgen. Niemand begreep ook waarom hij Lionel Messi in bescherming nam bij die handsbal en hem geen geel gaf. De manier waarop dit duel werd geleid was WK-onwaardig. Natuurlijk heb je te maken met twee teams die over de grens gaan, maar zijn gezag was niet toereikend om de boel te sussen en de wedstrijd op een goede manier te leiden."

Het niveau van de scheidsrechters moet dus omhoog volgens Van der Ende. De suggestie dat er op het WK de 36 beste scheidsrechters actief zijn, vind hij dan ook onzin. "Die groep wordt met een verdeelsleutel samengesteld. Zoveel van dit continent, zoveel van dat continent. Er moeten drie vrouwen bij. Noem maar op. Het is een politiek palet, waarbij uiteindelijk de kwaliteit niet voorop staat. Dit is een fantastisch voorbeeld van FIFA-window-dressing."

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!