Nieuws

Veel Iraanse media zwijgen na uitschakeling Iran tegen Verenigde Staten

Veel Iraanse media zwijgen na uitschakeling Iran tegen Verenigde Staten

30-11-2022 10:54 Laatste update: 10:55
1

Iran werd dinsdag in een hartstochtelijk voetbalgevecht tegen de Verenigde Staten (1-0 nederlaag) uitgeschakeld op het WK voetbal. De nederlaag in de politiek beladen wedstrijd wordt door sommige media uit het land niet gemeld. Het is onduidelijk wat de spelers van Iran te wachten staat wanneer zij terugkeren naar eigen land. 

De Verenigde Staten en Iran leven al decennialang op gespannen voet, waardoor de clash op het voetbalveld tussen beide landen politiek erg gevoelig. Daarnaast is het onrustig in Iran. Een bron van CNN liet eerder doorschemeren dat de spelers van het Aziatische land bedreigd werden voorafgaand aan het duel met Amerika door het eigen theocratische regime. De spelers zou verteld zijn dat hun eigen familieleden worden gemarteld als het volkslied niet zou worden meegezongen. Dat weigerden de spelers eerder als protest tegen het regime waarin vrouwen onderdrukt worden.

Dat lijkt de voornaamste reden dat één van de grootste (conservatieve) kranten genaamd Kayhan met geen woord rept over het duel noch de uitschakeling. Er worden wel andere voetbal gerelateerde zaken - zoals de kansen van Argentinië op het WK - besproken. Ook het grote onlineplatform Iran Daily laat het duel van de eigen nationale ploeg in zijn geheel onbesproken. De Tehran Times staat in een summier wedstrijdverslag stil bij de uitschakeling. Het dagblad zag Iran 'falen' en een dominant VS in het eerste bedrijf en een dominant Iran in de tweede helft.

Shargh Daily staat wél uitgebreid stil bij de uitschakeling. Christian Pulisic groeide volgens de krant uit tot matchwinner door te scoren. 'Amerika was dominant aan de bal en was statistisch gezien superieur', concludeert het dagblad. Shargh Daily weet dat coach Carlos Queiroz met zijn team terugkeert naar de Iraanse hoofdstad Teheran. Onduidelijk is wat de Iraanse selectie te wachten staat.

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

 

Plaats een reactie