Nieuws

Van Basten hekelt timide Van Dijk: 'Hij moet het heft in handen nemen'

Van Basten hekelt timide Van Dijk: 'Hij moet het heft in handen nemen'

25-11-2022 19:35

Marco van Basten is niet onder de indruk van de wedstrijd van Virgil van Dijk. De verdediger liet zich volgens de oud-spits niet voldoende gelden wanneer Oranje duidelijk in een dip zat tegen Ecuador. 

Van Basten spreekt zich uit tegen Van Dijk in de nabeschouwing op de NOS. Oranje kon geen vuist maken tegen de Zuid-Amerikanen. "Als je ziet wat hij doet in balbezit... Dat is niet meer dan een bal opzij tikken naar de verdedigers die naast hem staan. Hij moet het heft in handen nemen en het tempo opvoeren. Het gaat gewoon veel te langzaam."

San Marco kan er niet bij dat Van Dijk zo onzichtbaar bleef. "Ik ben kritisch op Van Dijk. Het is een hartstikke goede speler, maar hij onderneemt zo weinig. Hij is de aanvoerder hè, hij is de grote jongen. Hij mag best wel aangepakt worden. Van Dijk moet ze aansturen, samen met Frenkie de Jong. De goede jongens in het veld, die meer hebben dan de rest, moeten elkaar stimuleren en terechtwijzen."

Oranje had ook met een nederlaag van het veld kunnen stoppen. Volgens Van Basten reageren spelers tegenwoordig anders op tegenslagen. "Dat is het voetbal tegenwoordig. Zelf nemen ze helemaal geen initiatief meer. Je moet in het veld met elkaar bezig zijn. Dat heeft helemaal niet te maken met tactiek. Ecuador was veel agressiever. Ze liepen veel meer en namen meer initiatief. Dan moet Nederland minimaal hetzelfde opbrengen qua motivatie, houding en werklust."

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie