Nieuws

UEFA over kwestie Nijhuis: Niet gunstig als scheidsrechter commentaar geeft

UEFA over kwestie Nijhuis: "Niet gunstig als scheidsrechter commentaar geeft"

01-12-2021 18:57

Bas Nijhuis vertelde eerder deze week dat hij door de UEFA geen Europese wedstrijden meer toebedeeld krijgt, vanwege zijn optredens op televisie. De UEFA kwam vandaag met een reactie. 

De UEFA vindt dat scheidsrechters hun televisieoptredens zoveel mogelijk moeten beperken, desondanks schuift Nijhuis vaak aan bij Veronica Inside en ook afgelopen zomer was hij regelmatig te zien bij de speciale edite De Oranjezomer. "Na het EK hoorde ik dat de UEFA niet blij was dat ik daar zat", zei Nijhuis maandag in Veronica Inside. Het is zelfs de reden dat hij helemaal niet meer wordt gevraagd voor Europese wedstrijden.

Nijhuis besloot helemaal te stoppen met fluiten op het Europese podium, nadat hij geen antwoord kreeg op zijn mail naar scheidsrechtersbaas Roberto Rosetti. Nijhuis had de Italiaan om een verklaring gevraagd, maar kreeg dus geen mail terug. KNVB-scheidsrechtersbaas Dick van Egmond heeft in principe niks tegen tv-optredens van scheidsrechters. "Zo lang de scheidsrechters de KNVB maar goed vertegenwoordigen en de zaken uitleggen zoals ze zijn", zei Van Egmond dinsdag tegen het Algemeen Dagblad.

Een woordvoerder van de UEFA reageerde tegenover VoetbalPrimeur op het voorval met Nijhuis. "De UEFA heeft een documentaire gemaakt die inzicht geeft in de communicatie tussen scheidsrechters tijdens wedstrijden en informeert de media regelmatig over specifieke regels of beslissingen, zoals tijdens grote toernooien als het EK van 2020. Maar omdat er ieder seizoen honderden wedstrijden worden gespeeld in de 55 landen die bij de UEFA aangesloten zijn, vinden we dat het voor geen van de betrokken partijen gunstig is als scheidsrechters na de wedstrijd in de media commentaar geven op eigen beslissingen of die van collega's", aldus de UEFA-woordvoerder.

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

No Poll