Van de Donk redt ploeterende Oranje Leeuwinnen: Portugal wordt verslagen

13-07-2022 22:54 Laatste update: 23:10

De gehavende Oranje Leeuwinnen hebben hun tweede groepsduel op het EK 2022 winnend afgesloten: in een enerverend duel werd er met 3-2 gewonnen van Portugal. Nederland gaf een 2-0 voorsprong weg, maar mocht Daniëlle van de Donk danken. De middenveldster scoorde met een fantastische afstandsknal.

Portugal schoot uit de startblokken en stichtte direct gevaar voor het Nederlandse doel. De eerste mogelijkheid werd nog verprutst, maar even later lag de bal wel tegen de touwen. Gelukkig voor Oranje werd er buitenspel geconstateerd voorafgaand aan de treffer, waardoor het openingsdoelpunt van de Portugezen niet doorging.

Vervolgens kwam de ploeg van bondscoach Mark Parsons steeds beter in de wedstrijd en werd er al snel gescoord. Eerst was het Damaris Egurrola die raak kopte uit een corner, even later was het Stefanie van der Gragt die een voorzet binnen knikte. Bij het maken van het doelpunt werd de verdedigster in haar gezicht geraakt. Gelukkig voor Oranje kon zij de strijd vervolgen.

Portugal kwam naarmate de eerste helft vorderde weer beter in de wedstrijd. Na een onschuldige valpartij, had de VAR én scheidsrechter minuten nodig om te constateren dat er een overtreding in het zestienmetergebied was begaan: penalty Portugal. Vanaf de stip maakte Carole da Silva Costa. Daarmee zorgde zij voor de 2-1 ruststand.

Weergaloze treffer Van den Donk

Na de theepauze kwam Portugal sterk uit de kleedkamers en maakte het razendsnel gelijk. Een minuut later leek Oranje de stand alweer naar 3-2 te tillen, maar er ging een streep door de treffer. Nipt buitenspel van Lineth Beerensteyn ging vooraf aan de goal. Wederom had de VAR minuten nodig om tot de constatering te komen dat er iets niet helemaal in de haak was.

Het hoogtepunt van de wedstrijd werd bewaard tot de 62ste minuut. Van de Donk genoot wat vrijheid op de rand van het strafschopgebied en aarzelde geen moment. Haar fantastische pegel vloog in de bovenhoek: 3-2.

Nederland op koers

Vervolgens drongen beide ploegen aan, maar werd er niet meer gescoord. Daardoor boekt Nederland een ontzettend belangrijke overwinning. Net als Zweden heeft Oranje vier punten in Groep C. Een gelijkspel in de eerstvolgende wedstrijd tegen Zwitserland volstaat om de volgende ronde te bereiken.