Ruime zeges: Wales en Polen gaan uitvechten wie tegen Oranje uitkomt op het EK

21 maart - 22:40

Oranje heeft meer duidelijkheid gekregen over wie het komende zomer treft tijdens het EK. Polen had weinig moeite met Estland en wist met maar liefst 5-1 te winnen. Ook Wales beleefde een makkelijke avond en wist door een 4-1 overwinning door te stoten naar de finale van de play-offs.

Polen - Estland (5-1)

Polen schoot uit de startblokken tegen Estland. De ploeg met Lewandowski in de gelederen creëerde kans na kans. Na 22 minuten kwam de verdiende voorsprong dan toch op het scorebord. Met de buitenkant van de voet maakte Przemyslaw Frankowski van dichtbij de openingstreffer. Polen werd verder in het zadel geholpen, nadat vijf minuten later Maksim Paskotsi het veld moest verlaten. De Est kreeg zijn tweede gele kaart na een overtreding op Nicola Zalewski. De man meer situatie kon Polen niet direct benutten. Met de minimale voorsprong gingen Polen en Estland de rust in.

Vijf minuten in het tweede bedrijf was het echter weer raak voor Polen. Napoli-middenvelder Piotr Zielinski gooide de wedstrijd op slot door de voorsprong te verdubbelen. In de zeventigste minuut maakte Jakub Piotrowski het af door Polen op 3-0 te zetten. Het doelpunt van Piotrowski was het startschot voor een doelpuntenregen. Vier minuten later maakten de Esten namelijk een eigen doelpunt. Karol Mets tikte een voorzet van Zalewski in het eigen doel. En kort daarna wist Sebastian Szymanski het net te vinden namens de Polen. De oud-Feyenoorder wist de bal in het doel te frommelen. De Esten kwamen nog terug met een eretreffer, toen Martin Vetkal de bal binnen schoot. De wedstrijd eindigde in 5-1 voor Polen.

Wales – Finland (4-1)

Wales kende een absolute droomstart tegen Finland. Al na drie minuten zette David Brooks zijn land op voorsprong. Van dichtbij schoot de aanvaller van Southampton een rebound binnen. In de 38ste minuut leek Neco Willams aan alle spanning een eind te maken. De verdediger schoot de bal uit een vrije trap prachtig binnen. Vlak voor rust kwam Finland echter terug in de wedstrijd. Uit het niets wist Teemu Pukki de korte hoek te vinden, waardoor de Finnen hoop hielden om door te gaan.

De hoop was echter van korte duur, want twee minuten na rust wist Tottenham-speler Brennen Johnson de marge weer op twee doelpunten te zetten. In de 79ste minuut leek Wales de voorsprong verder te vergroten. Ben Davies wist het net te vinden, maar zijn treffer werd na inbreng van de VAR afgekeurd wegens buitenspel. Niet lang daarna maakte Daniel James dan toch de 4-1 voor Wales. De treffer van James bleek het slotakkoord van de wedstrijd.

Wanneer is de finale van de play-offs?

Polen en Wales kruisen op dinsdag 26 maart de degens om uit te maken wie actief zal zijn tegen Oranje op het EK 2024. Op 16 juni speelt Nederland zijn openingswedstrijd tegen de winnaar van dit duel.