Nieuws

Wie is Finn Stam, de jonge verdediger die tegen Sparta zijn debuut maakte voor AZ?

Wie is Finn Stam, de jonge verdediger die tegen Sparta zijn debuut maakte voor AZ?

2 maart - 22:35

Finn Stam maakte zaterdagavond zijn officiële debuut voor AZ. De jonge centrale verdediger kwam in de tweede helft van het duel met Sparta Rotterdam binnen de lijnen voor Yukinari Sugawara. Wie is hij precies? VoetbalNieuws.nl schetst een portret.

Carrière Finn Stam

Finn Stam werd geboren op 13 april 2003 in Zaandam en is momenteel dus twintig jaar oud. Op zijn zevende begon hij met voetballen bij de jeugd van Fortuna Wormerveer, waarna hij vrij snel werd opgepikt door de jeugdafdeling van Ajax. De rechtsbenige verdediger speelde in totaal zes jaar op De Toekomst, waarna hij in 2016 de overstap maakte naar AZ.

Opmerkelijk genoeg was Stam op dat moment nog spits. In Alkmaar werd hij echter omgetoverd tot een centrale verdediger. Het legde hem alles behalve windeieren, want op 21 juni 2021 tekende hij zijn eerste profcontract bij de Alkmaarders. Amper een jaar later volgde ook zijn debuut voor het beloftenelftal. Op 18 maart 2022 speelde Stam meteen de volle negentig minuten in het Keuken Kampioen Divisie-duel met Jong FC Utrecht. De wedstrijd werd gewonnen met 0-1.

In onderstaande video zie je een goal van Stam voor AZ Onder 16, toen was hij nog spits.

Stam maakt indruk in Jong AZ, wint Youth League met Onder 19

Tot dusver speelde Stam 53 officiële wedstrijden in Jong AZ, waarin hij tweemaal wist te scoren en één assist gaf. De mandekker maakte tevens deel uit van het succesvolle Onder 19-elftal van AZ, dat in het seizoen 2022/2023 de UEFA Youth League wist te winnen. De jongens van trainer Jan Sierksma versloegen Hajduk Split in de finale in Genève met maar liefst 5-0 en waren daardoor het eerste Nederlandse team dat de Youth League wist te winnen.

Een paar maanden daarvoor was Stam nog het middelpunt van een opmerkelijk incident. Het duel tussen Jong AZ en MVV in april werd namelijk tijdelijk stilgelegd, doordat een supporter van de Maastrichtenaren bier naar hem had gegooid toen hij scoorde.

Debuut Finn Stam in AZ 1

Op 25 mei 2023 verlengde Stam zijn contract bij AZ met twee jaar. Dat loopt momenteel tot medio 2025. Op zaterdag 2 maart maakte hij dus zijn debuut voor de hoofdmacht, onder trainer Maarten Martens. Bij een stand van 0-1, in het voordeel van AZ, was Stam in de 56e minuut de vervanger van Sugawara.

Een aantal dagen voor zijn debuut vertelde Leeroy Echteld, de trainer van Jong AZ, in gesprek met NH Nieuws nog dat hij dacht dat Stam dicht tegen een optreden in AZ 1 aan zat. "Hij moet zo doorgaan en ik denk dat hij dicht tegen een debuut aan zit", zei de oefenmeester. "Het ligt aan hem zelf, maar hij moet vooral zijn emoties onder controle houden. Het is een temperamentvolle jongen."

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!