Exclusive

De carrière van Burak Yilmaz: de spits die na één jaar alweer vertrekt bij Fortuna

De carrière van Burak Yilmaz: de spits die na één jaar alweer vertrekt bij Fortuna

25 mei - 17:17 Laatste update: 17:18
1

Fortuna Sittard verbaasde al op 21 juni 2022 vriend en vijand door Burak Yilmaz aan te trekken voor vijf jaar, maar na één jaar houdt hij het alweer voor gezien. De 36-jarige spits beleefde een bewogen periode in Limburg en gaat zich naar verluidt nu elders focussen op zijn trainerscarrière. VoetbalNieuws neemt je mee en werpt een blik op de lange carrière van de 'Beul van Oranje'. 

De clubcarrière van Burak Yilmaz

Burak Yilmaz werd geboren in Antalya op 15 juli 1985. De aanvaller doorliep de jeugdopleiding bij het Turkse Antalya en stroomde in 2001 op zestienjarige leeftijd door naar het O21-elftal van de club. Eén jaar later volgende een overstap naar de hoofdmacht van Antalya, waar Yilmaz als tiener aan zijn profcarrière begon. De spits mocht in de eerste twee seizoenen mondjesmaat invallen en wist nog niet tot scoren te komen. 

In zijn derde seizoen bij de hoofdmacht van Antalya, in het seizoen 2002-2003, viel het kwartje voor Yilmaz. De Turk speelde 29 wedstrijden in competitieverband en scoorde acht keer. In het daaropvolgende seizoen kwam de teller op negen treffers te staan in 24 duels. De aanvaller werd steeds gevaarlijker en dat zag topclub Besiktas ook, die hem in 2006 voor ongeveer één miljoen euro overnam. Op dat moment was Yilmaz twintig jaar oud. 

Na korte avonturen bij Manisaspor, Fenerbahçe SK en Eskişehirspor belandde Yilmaz in 2010 bij Trabzonspor, waar de spits echt zijn draai begon te vinden. De topschutter scoorde in zijn eerste seizoen bij Trabzonspor negentien keer in 30 wedstrijden. Het seizoen daarop was Yilmaz in bloedvorm en scoorde hij 32 keer in 30 duels. Vanwege zijn indrukwekkende moyennes verdiende Yilmaz in 2012 een overstap naar de Turkse topclub Galatasaray. 

Wie is Burak Yilmaz, de spits die na één jaar alweer vertrekt bij Fortuna Sittard?

Yilmaz speelde in totaal vier seizoenen bij Galatasaray, waarin hij 82 keer scoorde in 105 duels en de club op sleeptouw nam in de Süper Lig. Na een Chinees avontuur van twee seizoenen bij Beijing Guoan keerde de spits terug bij Trabzonspor, waar hij in anderhalf seizoen 28 keer scoorde in 32 duels en weer bijna één op één kwam te staan. In 2018 arriveerde Yilmaz bij de laatste topclub in Turkije, Besiktas. In twee seizoenen vond de spits 24 keer het net in 40 wedstrijden en meldde het Franse OSC Lille zich voor de goaltjesdief. Na twee seizoenen bij Lille, met twintig treffers uit 61 duels, maakte Yilmaz nu de verrassende overstap naar Fortuna Sittard. 

Yilmaz werd met veel bombarie binnengehaald in Sittard, waar hij op geheel eigen wijze binnenkwam. De Turk gaf één kennismakende persconferentie en werd aanvoerder van de club, maar liet de pers in de eerste weken na wedstrijden in de Eredivisie in de kou staan. Wel maakte de spits een geweldige entree door in zijn debuut tegen Ajax meteen te scoren. De resultaten van Fortuna bleven alleen achterwegen en dat was ook te zien aan Burak zelf. De spits maakte zich enkele keren kwaad op alles en iedereen, zoals bijvoorbeeld tegen een ballenjongen bij SC Heerenveen. 

Nadat Sjors Ultee de laan uit ging en Julio Velázquez werd aangesteld, ging het beter met Fortuna en Burak. In totaal maakte de spits negen treffers, waarvan het meerendeel vanaf de stip kwam. Toch gebeurde er aan het eind van het seizoen nog iets vreemds. De aanvaller hield het even voor gezien en plaatste een cryptisch bericht op zijn Instagram, waarin hij zei zijn laatste wedstrijd in Nederland te hebben gespeeld. Fortuna gaf uiteindelijk opheldering over het incident dat werd afgedaan als 'een blessure', maar uiteindelijk blijkt het toch waar te zijn. Yilmaz zwaait af en gaat verder met zijn trainerscarrière, mogelijk bij de nationale ploeg van Turkije als asssistent-trainer.

Fortuna-eigenaar Isitan Gün kent Yilmaz goed van zijn tijd in Galatasaray, toen eerstgenoemde bestuursvoorzitter was bij de Turkse topclub. Yilmaz tekent een vijfjarig contract in Sittard, waarvan hij er twee als speler zal uitdienen. Daarna zal de club hem helpen zijn trainerscarrière op te starten. Fortuna eindigde het vorige seizoen op de vijftiende plaats in de Eredivisie en hoopt met Yilmaz de verdere aansluiting met het linkerrijtje te vinden. Yilmaz moet ook de vertrokken Zian Flemming doen vergeten, die de overstap naar Championship-club Millwall FC maakte.

De interlandcarrière van Burak Yilmaz

Yilmaz was vanaf 2001 te vinden in de jeugdelftallen van de nationale ploeg van Turkije. De spits maakte in 2006 zijn debuut voor de nationale hoofdploeg van Turkije. Yilmaz speelde in totaal 71 interlands en was daarin 31 keer trefzeker. Op het gebied van doelpunten moet Yilmaz alleen buigen voor de legendarische Hakan Şükür, die 51 doelpunten voor de nationale ploeg scoorde. 

Volgers van het Nederlands elftal zullen Yilmaz vooral kennen van het WK-kwalificatieduel tussen Turkije en Nederland op 24 maart 2021. De Turkse spits scoorde een hattrick tegen Oranje in een wedstrijd die de Turken met 4-2 wonnen. In maart van 2022 stopte de ervaren spits bij de nationale ploeg, na zestien jaar trouwe dienst. 

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie

No Poll