Interview

Feyenoord-icoon waarschuwt Gimenez: 'Dan slaat hij nog wel een stapje over'

Feyenoord-icoon waarschuwt Gimenez: 'Dan slaat hij nog wel een stapje over'

29-12-2023 12:55 Laatste update: 12:55
Author profile picture

Bob van der Laan

John Metgod begrijpt dat Santiago Gimenez de stap naar de Europese top zelfs maar wat graag wil gaan maken. De spits van Feyenoord zou in de belangstelling staan van diverse topclubs. In gesprek met VoetbalNieuws gaat clubicoon Metgod in op de situatie van de Mexicaan.

Als er één speler bij Feyenoord er internationaal goed op staat, dan is dat Gimenez wel. De Mexicaan zou door zijn sterk scorende vermogen een stap naar de Europese top kunnen maken. Clubs als Atlético Madrid, Bayern München, Chelsea en Real Madrid worden al genoemd als mogelijke opties. "Als je naar de markt kijkt, dan ga je wel boven de vijftig miljoen zitten", ziet Metgod. "Wat dat betreft is het natuurlijk zo dat die wedstrijd van Atlético-thuis al een stuk moeilijker voor hem wordt. Eigenlijk zal hij meer van dat soort wedstrijden moeten spelen, om zich nog beter te kunnen ontwikkelen. Dan zie je een tegenstander die in de kleine ruimte speelt en vrijwel niks weggeeft. Dan wordt het voor iedere voetballer natuurlijk moeilijker, maar zéker voor een spits."

'Dief van eigen portemonnee'

Voor Gimenez en Feyenoord worden het in 2024 dus twee interessante transferperiodes. "Als je heel realistisch en nuchter bent en je kijkt tegen een situatie aan waarin je een speler hebt waarvoor een Europese topclub komt, dan komen die met bedragen waar uiteindelijk geen nee kan tegen worden gezegd", meent Metgod. "Hetzelfde geldt ook voor de speler. Als er een club komt die wil en kan betalen wat Feyenoord denkt dat reëel is, dan kan je uiteindelijk ook niet om nog meer geld vragen", verwacht de oud-voetballer. "Er komt dan een bod waar je geen nee tegen kan zeggen. Komt dan niet, dan niet. Maar het logische om te veronderstellen is dat als een club écht interesse heeft, dat het ook met een aanbieding komt dat conform de markt ligt. Ga dan nog maar eens als club nee zeggen. Dan ben je eigenlijk de dief van je eigen portemonnee."


Gimenez viert zijn doelpunt tegen Ajax met teamgenoten Igor Paixão en Mats Wieffer

Gimenez klaar voor Spanje?

Voordat Metgod in 1988 als speler naar Feyenoord vertrok droeg hij onder meer het shirt van Real Madrid. In 1976 haalde De Koninklijke de verdediger annex aanvaller naar Spanje. Het voetbal daar vraagt volgens Metgod meer van een spits. "Als je dan inderdaad spreekt van topploegen als Real en Atlético, dan moet je er fysiek staan. Verdedigers daar schromen niet om er in te kleunen. Dus dat is één. Twee zal zijn is dat hij in de kleine ruimte heel vaak moet gaan voetballen. Dat is vergeleken met Nederland, waar clubs ook gaan terugzakken tegen Feyenoord, in Spanje toch een stuk beter. Dan is het spelen in de kleine ruimte misschien wel vergelijkbaar, maar de tegenstanders daar zijn van een ander kaliber", meent de assistent-trainer van de Onder-20 van de Verenigde Arabische Emiraten. "Daar zal hij dan heel snel aan moeten wennen als je daarin stappen wil maken. Bij dat soort clubs krijg je vaak niet rustig de tijd om daar naar toe te groeien en moet je er in een paar weken al staan."

Snel met Gimenez gegaan

"Weet je wat het is, ik denk dat het ook met Gimenez heel snel is gegaan. Hij toont in de Nederlandse competitie aan dat hij iemand is die een neusje voor de goal heeft. Dat is niet moeilijk om na te gaan als je op zo’n hoog aantal doelpunten als nu staat", vervolgt Metgod. Na zijn overstap in de zomer van 2022 staat de teller van Gimenez voor Feyenoord al op 43 doelpunten in 67 optredens. "Maar waar het nou omgaat is dat als hij nú de stap zou maken naar de absolute top, dan slaat hij volgens mij nog wel een stapje over", aldus de 65-jarige trainer, die wel begrijpt dat de spits die stap zelf al wil maken. "Ik snap donders goed dat het heel moeilijk is om tegen clubs als Real Madrid of Atlético nee te zeggen, als die met serieuze interesse komen. Maar dan maak je wel een stap naar een ploeg waar je ook moet accepteren dat je niet iedere wedstrijd zal gaan spelen. En waar je in mindere periodes niet vaak speelt."

Bij Feyenoord is Gimenez ook in mindere fases verzekerd van een basisplek in het elftal van Arne Slot, iets wat Metgod ook ziet. "Als je bij Feyenoord zal blijven, ervan uitgaand dat je volgend seizoen weer in de Champions League speelt, dan is die kans natuurlijk veel beter. Dan maak je een logische ontwikkeling door. Het is heel realistisch om te zeggen dat een speler het stap voor stap moet doen. De andere kant van het verhaal is natuurlijk als zulke clubs van formaat belangstelling tonen, ga dan maar eens nee zeggen. Even los van het financiële, want iedereen heeft het daar natuurlijk direct over. Maar over het hele plaatje, dan is het verdomde moeilijk om nee te zeggen", meent de oud-speler en trainer van de Rotterdammers.

Zelf speelde Metgod tussen 1988 en 1994 voor Feyenoord, waarmee hij zich drie keer tot bekerwinnaar en één keer tot landskampioen van Nederland kroonde. Na zijn spelerscarrière was de oud-voetballer ook als trainer werkzaam in De Kuip. Zo was Metgod tussen 1997 en 2004 en tussen 2005 en 2008 assistent-trainer van de Rotterdammers en in 2008 bekleedde hij nog een rol als scout.