Beukema pijnigt oude liefde bij overtuigende zege van AZ op Go Ahead Eagles

13-02-2022 14:10 Laatste update: 15:01

AZ heeft op overtuigende wijze afgerekend met Go Ahead Eagles. De Alkmaarder beleefden een probleemloze middag in Deventer en wonnen met 1-3. Sam Beukema deed zijn voormalig werkgever tweemaal pijn, Vangelis Pavlidis kwam eveneens tweemaal tot scoren.

Het was Kowet dat uit de startblokken schoot en de openingstreffer noteerde. Na een voorzet van Cuco Martina twijfelde Luuk Brouwers geen moment en pegelde hij het leder op overtuigende wijze achter de verbouwereerde doelman Peter Vindahl Jensen. Uitgerekend Beukema – die een verleden heeft bij Go Ahead – stelde al snel orde op zaken namens AZ door uit een corner de gelijkmaker aan te tekenen.

Nadat een fout van Jensen bijna werd gepromoveerd tot doelpunt door Isac Lidberg, pakte AZ de voorsprong. Pavlidis scoorde met een knap geplaatst schot in de 34ste minuut de 1-2, waarna hij even later opnieuw scoorde. Ditmaal was de Griekse goaltjesdief er als de kippen bij door een voorzet van Dani de Wit binnen te tikken.

In de tweede helft had AZ direct weer het beste van het spel en scheelde het maar weinig of De Wit raakt wist te koppen. In de 63ste minuut achtte trainer Pascal Jansen de tijd rijp om Club Brugge-huurling Kamal Sowah zijn debuut voor de Noord-Hollanders te laten maken. Hij verving Hakon Evjen. In de slotfase was het opnieuw Beukema die scoorde uit een corner en bepaalde met zijn doelpunt de eindstand op 1-4.

Door het verlies staat Go Ahead op de veertiende plaats. AZ staat tien plekken hoger en is FC Twente gepasseerd op de ranglijst. De Tukkers komen later op de zondag nog in actie tegen Ajax.