Exclusive

Wie is Sven Mislintat, de technisch directeur die op straat is gezet door Ajax?

Wie is Sven Mislintat, de technisch directeur die op straat is gezet door Ajax?

19-09-2023 19:25 Laatste update: 24-09-2023 22:35
1

Sven Mislintat was sinds eind mei 2023 de technisch directeur van Ajax maar is na de Klassieker op straat gezet. De Duister kreeg de voorbije weken al de nodige kritieken naar zijn hoofd. Zo wordt er getwist over de aankopen van de Duitste bestuurder, zou hij volgens Voetbal International trainer Maurice Steijn van de hand willen doen en hebben de Amsterdammers een onderzoek naar hem ingesteld wegens een transfer met een luchtje. Wie is Mislintat eigenlijk?

Sinds Overmars in februari 2022 zijn taken neerlegde als directeur voetbalzaken bij Ajax, zit de club zonder een nieuwe bestuurder in die functie. Gerry Hamstra, waarvan het contract dus werd ontbonden, nam samen met Klaas-Jan Huntelaar de honneurs waar, maar hebben niet de bevoegdheden die de inmiddels bij Royal Antwerp FC werkende Nederlander wel had. De Telegraaf meldt nu dat Mislintat de 'nieuwe Overmars' moet worden.

@voetbalnieuwsvn Nieuwe opvolger van Overmars in beeld bij Ajax⚪️🔴 #ajax #overmars #mislintat #julianward #ward #liverpool #technischdirecteur #voetbal #voetbalnieuws #daanjurgers #borussiadortmund #arsenal #stuttgart #amsterdam #vj #fy ♬ Aesthetic - Tollan Kim

Wie is Sven Mislintat?

Mislintat heeft zelf nooit op hoog niveau gevoetbald. De Duitser begon zijn carrière in de voetbalwereld in 1998, waar hij aan de slag ging bij Borussia Dortmund als wedstrijdanalist. Na een uitstapje als assistent-trainer bij het Duitse VfL Kamen ging Mislintat aan de slag bij de Duitse voetbalbond in dezelfde functie die hij eerder bij de Schwarzgelben had vervuld. Na twee jaar in dienst bij het Duitse voetbalorgaan ging hij wederom aan de slag als assistent-trainer, bij Westfalia Herne.

Na vier jaar Westfalia Herne was het gedaan met de carrière van Mislintat als assistent-trainer. De bestuurder ging aan de slag als scout bij Borussia Dortmund, de club waar hij destijds acht jaar geleden zijn eerste functie kreeg. De club uit het westen van Duitsland bleek de club te worden waar hij nog lang zou werken. In 2009 kreeg Mislintat promotie tot hoofdscout, een functie die hij zevenenhalf jaar lang zou gaan bekleden. In december 2017 maakte de inmiddels kenner van de markt een overstap naar Engeland. Arsenal had genoeg gezien en strikte hem als hoofdscout. Ruim twee jaar later kreeg Mislintat zijn eerste klus als technisch directeur, bij VfB Stuttgart. Sinds eind 2022 is de Duitser werkloos.

Diamantenauge bij Dortmund, mislukt avontuur in Londen

Mislintat heeft de nodige inbreng gehad in verschillende aankopen van Dortmund. Eén van de eerste succesvolle transfers waar de toenmalig scout positief advies over heeft gegeven is het aantrekken van Shinji Kagawa. De Japanner werd in 2010 naar op transfervrije basis naar Duitsland gehaald, waar hij na vier succesvolle jaren voor ruim twintig miljoen euro naar Manchester United vertrok. In datzelfde jaar werd ook Robert Lewandowski bij de club gevoegd. De Poolse spits werd toen overgenomen voor slechts 4,75 miljoen euro van Lech Poznan.

Ook droeg de Duitser bijvoorbeeld Henrikh Mkhitaryan aan, die in 2013 voor 27,5 miljoen euro van Shakhtar Donetsk werd overgenomen. De Armeniër vetrok een aantal jaar later net als Kagawa naar The Mancunians. Daarnaast is Mislintat mede verantwoordelijk voor de komst van Pierre-Emerick Aubameyang, de Gaboneese spits die in dezelfde zomer als de Armeniër naar het Signal Iduna Park. Een andere bekende, rake aankoop die mede op het conto van Mislintat te schrijven is, is die van Ousmane Dembélé. De Fransman werd in de zomer van 2016 voor 15 miljoen euro overgenomen van Stade Rennes en een later voor ongeveer tien keer zo veel verkocht aan FC Barcelona. Al deze aankopen hebben de Duitse bestuurder de bijnaam Diamantenauge (diamantenoog, red.) opgeleverd.

Mislintat werd met hoge verwachtingen binnengehaald bij Arsenal. Daar waren zijn aankopen een stuk minder succesvol. De Duitser was betrokkken bij acht aankopen: Aubameyang (oude bekende), Dinos Mavropanos, Mkhitaryan (oude bekende), Bernd Leno, Sokratis, Lucas Torreira, Matteo Guendouzi en Stephan Lichtsteiner. Van deze aankopen was alleen de Gabonese spits een succesverhaal.

Waarom was Mislintat werkloos voor zijn komst naar Ajax?

Ondanks zijn tegenvallende prestaties bij Arsenal werd er in die tijd aan verschillende kanten aan Mislintat getrokken. Zo zou Bayern München hem op het oog hebben gehad als techinsch directeur, maar hij ging aan de slag bij Stuttgart. De samenwerking met de Duitser duurde in totaal zo’n drie jaar, waar eind 2022 een eind aan kwam. Onder het bewind van Mislintat promoveerde de club in zijn eerste jaar naar de Bundesliga, maar twee jaar later liep de samenwerking toch spaak. De huidige hekkensluiter van de Bundesliga wilde met Mislintat door, maar hij wees het aanbod voor contractverlenging af. Volgens De Telegraaf maakte hij ook daar geen onuitwisbare indruk, een overzicht van de transfers die destijd werden gedaan is hier terug te vinden. Een carrière in Amsterdam is de volgende stap in zijn carrière geworden.

Mei 2023: Mislintat gaat aan de slag bij Ajax

Mislintat wordt aangesteld bij Ajax en één de eerste verrichtingen die hij doet is John Heitinga vervangen voor 'overperformer' Maurice Steijn. De bestuurder haalt vervolgens flink de bezem door de selectie: hij haalt twaalf spelers en laat spelers als Jurriën Timber, Mohammed Kudus en Dusan Tadic gaan. Nadat de selectie is samengesteld wordt er door een aantal Ajax-prominenten, waaronder Marco van Basten, al een vraagteken gezet bij de samenstelling van de selectie en ook trainer Steijn laat na tegenvallende resultaten doorschemeren geen vinger in de pap te hebben gehad bij het aankoopbeleid. 

September 2023: bom barst in de Johan Cruijff Arena

Na tegenvallende resultaten lijkt Mislintat alweer afscheid te willen nemen van Steijn, zo meldde Voetbal International. Daarnaast komt de NOS met resultaten van een bijzonder onderzoek. De Duitse bestuurder zou Borna Sosa op de slotdag van de transfermarkt hebben gekocht via een Duits zaakwaarnemerskantoor dat belangen zou hebben in zijn eigen bedrijf: Matchmatrics. Ajax heeft op zijn beurt nu een onderzoek ingesteld naar Mislintat.

Na de Klassieker barst de bom bij Ajax. De Amsterdammers hebben een punt gezet achter de samenwerking met Mislintat. 'Het gebrek aan een breed draagvlak binnen de organisatie is de reden voor dit besluit', schrijft Ajax op de clubsite. Mislintat is uiteindelijk zo'n vier maanden in dienst geweest bij de club.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!