Oranje komt kansloze start tegen Frankrijk niet meer te boven en gaat kopje onder

24-03-2023 22:40

Het Nederlands elftal heeft vrijdag een povere indruk gemaakt in de eerste EK-kwalificatiewedstrijd. Vice-wereldkampioen Frankrijk was meerdere maten te groot en liep in de openingsfase al uit. Oranje beperkte de schade, maar kon niet meer terugkomen in het duel: het werd 4-0 in Parijs.

Desastreuze start Oranje

Oranje miste de nodige basiskrachten tegen Frankrijk na het wegvallen van Frenkie de Jong en Steven Bergwijn. Bovendien meldden nog vijf namen, waaronder Matthijs de Ligt en Cody Gakpo, zich af vanwege buikgriepklachten. Het leidde tot een debuut voor Lutsharel Geertruida en een middenveld met Kenneth Taylor, Marten de Roon en Georginio Wijnaldum.

Na twee minuten kwam Frankrijk in eigen huis al op voorsprong. Taylor verspeelde de bal, Kylian Mbappé vond Antoine Griezmann en de voormalig aanvoerder schoof binnen. Het was zes minuten later opnieuw raak voor de Fransen: Jasper Cillessen was de bal kwijt bij een vrije trap, en via de scrimmage ging deze door zijn benen door. Dayot Upamecano gaf het laatste zetje.

De ploeg van Ronald Koeman ging na de 2-0 op zoek naar de aansluitingstreffer en kwam soms goed van de eigen helft, maar het was wederom Frankrijk dat na 20 minuten toesloeg. Mbappé anticipeerde goed op een steekpass en rondde uitstekend af. Voor Oranje was het de snelste 3-0 achterstand sinds 1919, toen Zweden binnen 20 minuten op een dergelijke voorsprong kwam. Koeman greep in en haalde Taylor naar de kant, Wout Weghorst kwam in het veld.

Voor Frankrijk was de wedstrijd gespeeld en dat werd duidelijk in het spelbeeld. Oranje deelde wat speldenprikjes uit, maar kwam niet tot grote, uitgespeelde kansen in het eerste bedrijf.

In de tweede helft deed Oranje vooral aan damage control en liet Frankrijk de bal aan de Nederlanders. Daley Blind kwam binnen de lijnen en mocht voor de honderdste keer aantreden als international. De ploeg van Koeman probeerde iets te forceren, maar kwam niet verder dan een vrije trap van Memphis en een schot van de ingevallen Donyell Malen. Geertruida ging in de slotfase geblesseerd naar de kant en Feyenoord zal vrezen voor een langere afwezigheid.

Mbappé liet in de 88ste minuut nog één keer zijn klasse zijn. De vlugge spits veinste drie keer een schot en trof daarna hard doel. In de slotseconde kreeg Oranje nog een strafschop, na een kopbal van Weghorst op de arm van Upamecano. Memphis schoot op doelman Maignan. Oranje wordt gedeclasseerd in Frankrijk en moet maandag van betere huize komen. De tegenstander is dan Gibraltar.