Nieuws

Enrique kraakt veel terugkerende spelopvatting op het WK: 'We zijn de weg kwijt'

Enrique kraakt veel terugkerende spelopvatting op het WK: 'We zijn de weg kwijt'

30-11-2022 14:37

Luis Enrique heeft een oproep gedaan aan de landen die actief zijn op het WK in Qatar. De Spaanse bondscoach vindt dat er wel heel defensief wordt gevoetbald, wat volgens hem niet de bedoeling van de sport is.

Wat dit WK opvalt is dat doelpunten laat tot stand komen en dat de uitslagen vaak 0-0 of 0-1 zijn, wat zelfs voor één derde van de wedstrijden geldt. Dat is geen nieuwe kost voor Enrique, die op de situatie ingaat in een livestream op zijn Twitch-kanaal.

"We hebben een punt bereikt dat we de weg kwijt zijn", begint Enrique, die met zijn land als één van de weinige landen een spectaculaire wedstrijd heeft voortgebracht. Het werd al eens 7-0 tegen Costa Rica. "Het eerste dat je als trainer op de cursus leert, is dat voetbal een show, een spektakel moet zijn. Er zitten 50.000 tot 100.000 mensen in een stadion en er kijken nog eens miljoenen mensen vanuit huis. Het is net als een theaterstuk: als het saai is, blijft er uiteindelijk niemand zitten."

Enrique weet wel hoe het komt dat de nadruk meer op het defensieve dan op het aanvallende aspect wordt gelegd. "Het probleem is dat de druk op trainers zo groot is, dat iedereen alles op de defensie gooit. Dat zie je hier ook op het WK. Ploegen vallen hier alleen maar aan als ze al verloren hebben", besluit de oefenmeester.

De overtuigende zege van Spanje op Costa Rica was nog niet genoeg voor het bereiken voor de volgende ronde, door het gelijkspel (1-1) tegen Duitsland. Speelt La Roja opnieuw gelijk tegen Japan donderdag, dan is het zeker van de volgende ronde.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!