Nieuws

Oranje-basisklant Gakpo in jeugd al exceptioneel: '120 goals en tachtig assists'

Oranje-basisklant Gakpo in jeugd al exceptioneel: '120 goals en tachtig assists'

25 november - 09:50
2

Cody Gakpo scoorde tegen Senegal het doelpunt dat er uiteindelijk voor zorgde dat Oranje won (0-2). Oud-trainer en vriend Twan Scheepers is trots op de jeugdexponent van PSV.

Gakpo scoorde dit seizoen al vijftien keer en gaf achttien assists bij PSV en Oranje. Die cijfers zijn niets vergeleken bij de cijfers die Gakpo in de jeugd van de Eindhovenaren kon overleggen. "Bij mij maakte hij in één seizoen zo'n 120 goals, van de in totaal 280 van het team", aldus Scheepers tegenover de NOS. "Bij de helft van de andere goals gaf hij ook nog de assist."

De bewijsdrang was altijd al aanwezig bij Gakpo. "Hij scoorde aan de lopende band en wist van geen stoppen", vervolgt Scheepers. "Dan speelde je tegen een amateurclub en wist je dat het 16-0 of 16-1 zou worden. Dan vinden spelers het soms wel best. Hij wilde steeds meer, hij stopte nooit. Als hij er tien had gemaakt, wilde hij er twaalf maken."

Niet alleen zijn scorend vermogen viel op bij Gakpo. "Ook met zijn persoonlijkheid", aldus de oud-voetballer. "Hij was gedreven, vastberaden en straalde liefde voor het voetbal uit. Dat bracht hij over op de anderen. Elke dag wilde hij spelen en trainen. Hij bracht een enorme energie en vrolijkheid. Eigenlijk is hij geen steek veranderd."

De bewijsdrang bracht ook onzekerheid met zich mee. Toen Gakpo om zich heen keek zag hij dat er bij AZ, Feyenoord en Ajax ook grote talenten rondliepen. "Daar was hij bezorgd over. Hij keek naar anderen. Waarom hij wel bij het eerste en ik niet? Het ging niet snel genoeg. Scheepers stelde Gakpo gerust en benadrukte dat hij geduld moest hebben. "Iedereen denkt de beste te zijn. Je voelt de concurrentie. Gaat hij mij voorbij? Die twijfel had Cody ook. Dat is normaal."

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie