Nieuws

Oranje legt FIFA-verzoek naast zich neer en speelt 'gewoon' met OneLove-band

Oranje legt FIFA-verzoek naast zich neer en speelt 'gewoon' met OneLove-band

19-11-2022 15:04 Laatste update: 15:04

De KNVB gaat zich niet wagen aan de pro-inclusie-aanvoerdersband die de FIFA in het leven heeft geroepen. De voetbalorganisatie probeerde daarmee de OneLove-band van het toneel te krijgen, maar daar zal Oranje niet aan meewerken.

De OneLove-aanvoerdersband zal dus ‘gewoon’ om de arm van Virgil van Dijk te zien zijn. Die band staat voor gelijkheid op gebied van afkomst, ras, gender en seksualiteit. "We hebben van de FIFA een brief gehad over de aanvoerdersband", begint Jaap Paulsen van de KNVB in gesperk met De Telegraaf. "Daarin wordt aangegeven dat de FIFA ook een soort pro-inclusieband heeft ontworpen. Dat is heel mooi, al is het initiatief een beetje laat. We hebben besloten om gewoon onze eigen band te gaan gebruiken, dus de OneLove-band."

Het dragen van de OneLove-band zorgt voor opzien in Qatar, aangezien de regenboog op de band te zien is. Niet alle landen zijn het eens over het dragen van deze band. Zo ziet Fransman Hugo Lloris er van af, terwijl Manuel Neuer (Duitsland), Harry Kane (Engeland) en Gareth Bale (Wales) er wel mee zullen lopen.

Homoseksualiteit is bij wet verboden in Qatar, maar de FIFA heeft de band nog niet afgekeurd. "Tot op heden hebben we geen goedkeuring, maar ook geen afkeuring gekregen van de FIFA. Maar we hebben al besloten, dat als die afkeuring er komt, de band toch gedragen gaat worden door Virgil. In dat geval pakt de KNVB de boete, die daarop staat."

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!