Nieuws

Iconisch duo treft elkaar: Antwerp van Alderweireld tegen Vertonghens Anderlecht

Iconisch duo treft elkaar: Antwerp van Alderweireld tegen Vertonghens Anderlecht

06-11-2022 10:22 Laatste update: 10:29
3

Toby Alderweireld en Jan Vertonghen speelden maar liefst 364 duels samen, maar zondag staat het duo tegenover elkaar. Het duel tussen Antwerp en Anderlecht staat in het teken van de clash tussen de 'absolute tegenpolen'.

 "Twee absolute toppers", lacht Moussa Dembélé als hij door De Telegraaf wordt gevraagd naar het Belgische duo. "Positioneel allebei ontzettend sterk en ook nog eens complementair. Waar Jan heel goed is in het indribbelen, zal Toby vaker een goeie lange bal versturen. Bovendien zijn het gewoon twee heel slimme gasten. En weet je wat hen vooral zo goed maakt? Hun passie. Zelfs in een stom voetbalspelletje kunnen ze volledig op gaan. Dat typeert hen helemaal. Het beste duo waarmee ik ooit heb samengespeeld. Schrijf dat maar op."

Vertonghen en Alderweireld speelden lang samen bij Ajax in het centrum en pakten twee landstitels samen. Eerstgenoemde vertrok vervolgens naar Tottenham Hotspur, maar Alderweireld koos om te blijven. Dat had een opvallende reden. „Dat seizoen heb ik willen bewijzen dat ik het ook zonder Jan kon”, aldus de stopper bij de voetbalpodcast MIDMID. "Ik heb ontzettend veel respect voor Jan. Eigenlijk heb ik hem altijd een betere versie van mezelf gevonden. Dat meen ik echt. Ik ben fan van hem. Toen hij vertrok, kwam er meer verantwoordelijkheid op mijn schouders terecht. Daar heb ik veel uit geleerd."

Na een mislukt avontuur bij Atlético Madrid en een succesvolle huurperiode bij Southampton trok ook Alderweireld naar Tottenham. Dat tot blijdschap van Vertonghen. "Toen we voor het eerst opnieuw samenspeelden, klikte het meteen weer", aldus de recordinternational van België tegenover Sky Sports. "We spelen al zo lang samen en kennen elkaar dus perfect."

Tot slot is ook oud-teamgenoot Michel Vorm lovend over het centrale duo. "Je merkt dat ze uit de Nederlandse school komen, dat is toch wat anders dan die Engelsen. Ten eerste had je hun individuele kwaliteiten en daarnaast hadden ze als duo ook een geweldige klik. Ze spraken wel dezelfde taal, maar op het veld hadden ze dat helemaal niet nodig. Jan en Toby begrepen elkaar gewoon blindelings. Nu hebben ze wel héél vaak samengespeeld. Dan mag het ook wel goed zijn, toch?"

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

 

Plaats een reactie