Dapper strijdend Ajax in slotminuut ten onder: Matip kopt Liverpool naar zege

13-09-2022 22:53 Laatste update: 22:56
1

In een zinderend duel heeft Liverpool met 2-1 van Ajax gewonnen. The Reds waren op Anfield veruit de bovenliggende partij, maar dankzij een uitblinkende Remko Pasveer leek het duel op een 1-1 gelijkspel af te stevenen. Vlak voor tijd besliste Joël Matip met een rake kopbal anders.

Vanaf het eerste fluitsignaal was Liverpool op Anfield de betere ploeg. Na enkele speldenprikjes was het in de zeventiende minuut raak voor de thuisploeg via Mohamed Salah. Na een verre uittrap van Alisson Becker verloor Devyne Rensch een kopduel, waarna de bal bij de Egyptenaar terecht kwam. De naar voren gestapte Daley Blind was in geen velden of wegen te bekennen, waardoor Salah oog in oog met Remko Pasveer kwam. De rechtsbuiten schoof eenvoudig binnen: 1-0.

Uit de eerste - en enige - vlotlopende aanval van de eerste helft was het direct raak voor Ajax. Tien minuten na de openingstreffer kwamen de Amsterdammers er snel uit. Steven Berghuis vond Kudus. De Ghanees aarzelde geen moment en schoot de bal snoeihard in de linkerbovenhoek. Dankzij enkele geweldige reddingen van Pasveer, onder meer op een inzet van Virgil van Dijk, bleef de 1-1 op het bord staan.

Na rust leek Ajax aanvankelijk van zich af te bijten door gelijk een kans te creëeren via Kudus. De spits ging gewillig over het been van Salah. Voor een strafschop was het niet genoeg. In de tegenstoot was Liverpool direct levensgevaarlijk via Diogo Jota, maar het was andermaal Pasveer die reddend optrad. Vervolgens nam Liverpool het initiatief weer strak in handen.

Ajax verdedigde bijzonder laag en wist amper een moment onder de druk van Liverpool vandaan te komen. Het dichtst bij een treffer was Ajax nog in de 75ste minuut. Een fraaie voorzet van de verder onzichtbare Dusan Tadic werd rakelings voorlangs gekopt door Blind.

In de slotfase drong Liverpool verder aan en had invaller Darwin Núñez dé uitgelezen kans op de 2-1. De Uruguyaanse invaller schoof de bal echter voorlangs. Met hangen en wurgen hielden de Amsterdammers stand. Tot de 89ste minuut. Via een Ajax-been belandde een inzet van Salah eerst nog op de lat. Uit de daar opvolgende corner stond Joël Matip vrij en kopte hij snoeihard de 2-1 tegen de touwen.

Een slotoffensief van Ajax bleef uit en zodoende zijn de druiven zuur voor de ploeg van trainer Alfred Schreuder. Door de 2-1 nederlaag staat Ajax na twee wedstrijden op drie punten.