Jong Oranje met één been op EK na kinderlijk eenvoudige zege in Moldavië

25 maart - 21:19 Laatste update: 21:23

Jong Oranje staat op de drempel van kwalificatie voor het EK. De ploeg van bondscoach Michael Reiziger won met speels gemak van de leeftijdsgenoten uit Moldavië. In Chisinau werd het 0-3, waardoor de foutloze status in de poule behouden bleef.

Jong Oranje heeft na maandagavond namelijk al haar zeven kwalificatieduels gewonnen. Na acht minuten werd daar door Devyne Rensch al een startschot voor gegeven. De rechtsback liep goed mee op in een vlot lopende aanval en plaatste de bal in de linkeronderhoek voor een vroege voorsprong.

In vrijwel de gehele eerste helft was het vervolgens wachten op meer treffers. Kenneth Taylor en Ruben van Bommel waren een aantal keer dicht bij, maar de uitstekend spelende Moldavische doelman onderscheidde zich. Vlak voor rust had hij echter geen antwoord op een geweldig afstandsschot van Million Manhoef. De vleugelspeler van Stoke City ontving de bal na een korte corner en plaatste hem prachtig in de linker bovenhoek: 0-2.

De goede voornemens van de Moldaviërs om de tweede helft wellicht alsnog aanspraak te maken op een resultaat, konden al snel in de prullenbak worden gegooid. In de 48ste minuut bracht Van Bommel na vlot combinatiespel en een prachtige steekpass van Noah Ohio de marge op drie. In het restant van de wedstrijd bleef Oranje rondom de zestien van Moldavië spelen, maar kreeg het het niet voor elkaar om tot nog meer doelpunten te komen. Zodoende werd er terecht met 0-3 gewonnen, al zal het enige kritiekpuntje van Reiziger waarschijnlijk de productiviteit zijn.

Koploper Jong Oranje moet nog drie EK-kwalificatieduels afronden. De marge op nummer twee Georgië bedraagt momenteel elf punten, al heeft dat land ook twee duels minder gespeeld. De poulewinnaar gaat volgend jaar automatisch naar het eindtoernooi in Slowakije. De runners-up spelen play-offs. Op vrijdag 5 september wacht het eerstvolgende duel, thuis tegen Noord-Macedonië.