Feyenoord recht de rug na gezapige eerste helft en treft NEC in bekerfinale

29 februari - 21:58 Laatste update: 1 maart - 06:58
1

Het is Feyenoord na een gezapige bekeravond gelukt om het finaleticket voor de KNVB Beker te grijpen. De Rotterdammers waren in eigen huis met 2-1 voor FC Groningen en dankten in de tweede helft de invallers. In de blessuretijd van de tweede helft was de schrik nog groot bij Feyenoord, toen Stengs per brancard het veld moest verlaten.

Waar het spektakel voorafgaande van de halve finale in De Kuip met sfeeracties van beide supportersgroepen groot was, was dat in de beginfase van de wedstrijd wel anders. Na twaalf minuten was Laros Duarte dicht bij de openingstreffer, maar zag zijn inzet op de paal eindigen. In het tweede kwartier van de wedstrijd bleven de echte kansen uit, al schoot Ayase Ueda nog een bal in de banden van Hidde Jurjus.

Na een half uur was de ban eindelijk gebroken in Rotterdam-Zuid. Niet Feyenoord, maar FC Groningen kwam brutaal op voorsprong. Duarte besloot namelijk maar eens op de kop van het strafschopgebied uit te halen. De inzet van de Afrika Cup-ganger belandde via Thomas Beelen achter Timon Wellenreuther. Zo gingen de bezoekers uit Groningen zelfs met een 0-1-voorsprong richting de kleedkamer moest Feyenoord aan de bak.

Arne Slot aarzelde niet en liet Marcos López, die de afwezige Quilindschy Hartman moest vervangen en Igor Paixão achter in de kleedkamer. Voor het Zuid-Amerikaanse tweetal kwamen Bart Nieuwkoop en Luka Ivanušec binnen de lijnen. Feyenoord schoot uit de rust en ging op jacht naar de gelijkmaker. Na een uur spelen kwam die er via Dávid Hancko. De centrale verdediger stoomde mee naar voren en kon zo een puike voorzet van Calvin Stengs afwerken: 1-1.

Met nog tien minuten te gaan greep Slot nog maar eens twee keer in. Zo kon Ueda bij afwezigheid van Santiago Gimenez niet overtuigen en werd vervangen door Ondřej Lingr en werd ook Quinten Timber vervanger voor Ramiz Zerrouki. De wissel pakte direct goed uit voor Feyenoord. Want in de 83e minuut sloeg invaller Lingr direct toe. De Tsjech schoot met zijn eerste balcontact de voorzet van Ivanušec achter Jurjus.

Zo ging FC Groningen uiteindelijk alsnog over de knie in De Kuip en wacht voor Feyenoord een bekerfinale tegen NEC. Het is voor de Rotterdammers finale nummer achttien en staat daardoor op de tweede plek in de recordlijst van finalisten. Eind april kan Feyenoord proberen om de finale voor de twaalfde keer te winnen.