Nieuws

Wie is Chris Richards, de verdediger die op de radar staat van Feyenoord en PSV?

Wie is Chris Richards, de verdediger die op de radar staat van Feyenoord en PSV?

01-12-2023 16:55 Laatste update: 16:55

Na Miles Robinson heeft PSV nog interesse in een andere Amerikaanse centrale verdediger. Chris Richards kan op belangstelling van de Eindhovenaren rekenen. Voetbalnieuws werpt een blik op de carrière van de 23-jarige.

Christopher Jeffrey Richards, werd op 28 maart 2000 geboren te Birmingham in de staat Alabama. In zijn jeugd speelde hij voor Hoover Soccer Club, maar zijn professionele carrière begon bij Alabama FC. Hij zou ook nog uitkomen voor Texans SC en rolde uiteindelijk binnen bij de jeugdacedemie van FC Dallas, een club uit de MLS. Hij speelde geen wedstrijd op het hoogste niveau en werd na een verhuurperiode van een jaar verkocht aan de Duitse grootmacht Bayern München.

Der Recordmeister en grote stappen

In Januari 2019 werd zijn stap naar Duitsland officieel. Bayern betaalde 5.3 miljoen euro en zijn eerste seizoen bracht hij door in de onder negentien selectie. Daar speelde hij bijna alle wedstrijden in de competitie en ook in de Youth League kwam hij in actie. In alle zes de groepsduels, waaronder twee tegen Ajax, maakte hij negentig minuten. Het WK onder-20 was tevens in mei en juni. Met Team USA kwam hij tot de kwartfinale.

Daarna ging de ontwikkeling van Richards snel. Hij maakte het seizoen erna minuten in het tweede en eerste van Bayern, maar echt doorbreken lukte hem niet. Er werd naar een oplossing gezocht en die werd gevonden in een verhuurperiode. TSG Hoffenheim nam tweemaal over voor een verhuurperiode, maar met de komst van Matthijs de Ligt in de zomer van 2022 was het echt gedaan met de kansen van Richards. Hij koos voor een Engels avontuur bij Crystal Palace. Zij namen hem voor twaalf miljoen over. Dit seizoen moet hij het vooral doen met invalbeurten en dus lijkt hij wederom op weg naar de uitgang.

In 2020 debuteerde de toen 20-jarige in de Amerikaanse nationale ploeg. Een oefeninterland tegen Panama eindigde in een 6-2 overwinning en hij speelde tien minuten mee. Lang werd Richards niet geselecteert, maar hij speelde wel in de CONCACAF Nations League Finals. De teller voor zijn hoeveelheid interlands staat nu op twaalf.

Wat voor speler is Richards?

Net als het andere transfertarget van PSV is ook Richards 1.88 meter lang. Hij is rechtsbenig, maar kan ook fungeren als een linksachter. Vooral de inspeelpass van achteruit blijkt een wapen. Met zowel links als rechts weet hij de ruimtes tussen de linies te vinden. Daarbij is hij een felle verdediger die wel rust heeft aan de bal. Afgelopen zomer wilde Club Brugge hem nog op het laatste moment huren, maar Crystal Palace verkocht op het laatste moment toch een nee. 

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!