Wedstrijdverslag

Spanje helpt Schotland, Noorwegen loopt directe EK-kwalificatie mis

Spanje helpt Schotland, Noorwegen loopt directe EK-kwalificatie mis

15-10-2023 22:41 Laatste update: 22:50

Spanje heeft er zondagavond voor gezorgd dat Noorwegen zich niet meer direct kan plaatsen voor het EK in Duitsland. In het duel tussen de twee landen zorgde de enige treffer van Gavi ervoor dat Schotland zich naast Spanje mag melden op het EK. Ook Turkije is zéér dicht bij het EK. 

Noorwegen - Spanje 0-1
Noorwegen moest een goed resultaat halen in eigen huis om nog kans te maken op directe plaatsing. Met sterspelers als Martin Odegaard en Erling Haaland in de gelederen hoopte de thuisploeg te kunnen stunten tegen favoriet Spanje. Het ging echter anders. De eerste treffer van Spanje werd nog afgekeurd, maar vlak na rust was het Gavi die de bezoekers op voorsprong zette. De arbitrage had lang nodig om de goal goed te keuren, maar kwam uiteindelijk tot die conclusie. 

Door de nederlaag van Noorwegen is het verschil met nummer twee Schotland vijf punten, terwijl de Noren nog maar één wedstrijd spelen. Door de overwinning van Spanje is Schotland het volgende land dat zich EK-ganger mag noemen.

Turkije - Letland 4-0
Turkije kon zondagavond een laatste stap zetten naar EK-kwalificatie en ging niet in de fout tegen underdog Letland. Doelpunten van Yunus Akgün, Cenk Tosun (2x) en Kerem Aktürkoglu zorgden in de slotfase voor een comfortabele zege. Door de overwinning komt Turkije op zestien punten te staan en is de buit binnen. Het verschil met nummers twee en drie, Wales en Kroatië, bedraagt maar liefst zes punten, ook omdat Kroatië zondag verrassend verloor van Wales (1-2). 

Overige uitslagen:
Polen - Moldavië 1-1
Roemenië - Andorra 4-0
Wales - Kroatië 2-1