Exclusive

Wie is Jerdy Schouten, door Italiaanse top begeerde middenvelder en PSV-target?

Wie is Jerdy Schouten, door Italiaanse top begeerde middenvelder en PSV-target?

13 augustus - 11:54
1

Jerdy Schouten is dicht bij een transfer naar PSV. De Nederlandse middenvelder lijkt een zeer welkome versterking voor de Eindhovenaren, maar wie is de eenmalig international. Voetbalnieuws duikt in de carrière van de controleur.

Schouten, geboren 12 januari 1997 te Hellevoetsluit, is een middenvelder die de jeugdopleiding van ADO Den Haag doorliep. Na de onder 17, O18 en O19 ruilde hij in 2017 ADO in voor Telstar waar hij in de Jupiler League actief was.

Doorbraak en transfers

Schouten had het meerdere jaren erg lastig. In de jeugd brak de middenvelder niet door waardoor hij op zoek moest naar een nieuwe club. Telstar bood Schouten een nieuwe kans en de middenvelder zag het zelf wel zitten aangezien hij het 'gewoon een gezellige' club vond, vertelde Schouten tegenover De Volkskrant. De Nederlander kwam eerst op amateurbasis uit voor de club, maar dat hield niet lang stand. "De eerste acht wedstrijden bij Telstar zou ik volgens afspraak voetballen op vrijwilligersbasis. Het werden er echter drie, geen acht. Toen is het contract snel opengebroken", aangezien Schouten op viel door zijn sterke optredens.

Na één seizoen op het tweede niveau van Nederland had Excelsior genoeg gezien. De Rotterdammers namen de middenvelder over, maar over de hoogte van de transfersom deden beide geen uitspraak. Bij Excelsior duurde het niet lang voordat Schouten ene vaste waarde was. Zo belangrijk zelfs dat hij volgens de club onmisbaar was toen hij geblesseerd raakte. Het ging zelfs zo voor de wind dat onder andere Udinese, Fiorentina, Sassuolo en zelfs SSC Napoli interesse hadden in Schouten. Scouts van laatstgenoemde ploeg zaten meermaals op de tribune en zouden volgens Voetbal International vier miljoen euro over hebben gehad voor Schouten. Zelf was hij destijds niet bezig met een transfer. "Op dit moment wil ik een heel seizoen bij Excelsior voetballen, want ik heb het hier prima naar mijn zin. Maar komt er een mooie club, zeg dan maar eens nee", gaf Schouten aan tegenover RTV Rijnmond.

Een transfer naar Napoli kwam er niet, maar Bologna besloot wel om enkele miljoenen op tafel te leggen en van Schouten de duurste uitgaande transfer in de geschiedenis van Excelsior te maken. In Italië groeide Schouten uit tot een vaste waarde. Niet van vandaag op morgen, maar door de jaren heen. In Italië heerste na enkele seizoenen verbazing dat Ajax, PSV en Feyenoord Schouten hadden laten lopen. Momenteel staat de teller op 109 wedstrijden voor Bologna en afgelopen seizoen droeg Schouten nog de aanvoerdersband tegen Juventus.

Dat Schouten in Italië nog steeds onder contract staat bij Bologna is volgens de Italiaanse kranten een raadsel. Zoek de naam van de Nederlander op in de Italiaanse pers en je ziet hem in één adem genoemd worden met AS Roma, AC Milan, Lazio Roma en Feyenoord. Naast de Italiaanse grootmachten waren ook de Rotterdammers afgelopen winter actief bezig met de komst van Schouten. Uiteindelijk bleek de vraagprijs te gortig.

Bologna-trainer Thiago Motta was afgelopen seizoen meermaals erg lovend over de Nederlander. "Er wordt altijd te weinig over Jerdy gepraat in vergelijking met wat hij aan het team geeft. Het begint allemaal bij hem. Hij staat altijd garant voor maximale beschikbaarheid, hij doet alles goed en met een glimlach, misschien zie je het van buitenaf niet maar hij geeft net dat beetje extra aan het hele team. Hij heeft spelinzicht en kan de bal heel goed passen. Het weet ook hoe het spel te versnellen en te vertragen op basis van het moment van de wedstrijd", sprak Motta op de persconferentie na afloop van de wedstrijd tegen Atalanta.

Transfer naar PSV?

Schouten werd twee weken gelden in de Italiaanse pers in verband gebracht met een transfer naar Eindhoven. PSV zou volgens de media een bod hebben uitgebracht, maar in Nederland bleef het even stil. De afgelopen dagen is het nieuws echter in een stroomversnelling geraakt en werd duidelijk dat PSV zeker twaalf miljoen euro over heeft voor Schouten. De middenvelder had ook een bod van twintig miljoen euro van AC Milan op zak, maar wil dolgraag naar Eindhoven. De 26-jarige middenvelder was al gespot op het vliegveld en zou volgens het Eindhovens Dagblad zondag al de medische keuring kunnen doorstaan.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!