Exclusive

Dit moet je weten over Sturm Graz: CL-opponent van PSV en kweekvijver voor spitsen

Dit moet je weten over Sturm Graz: CL-opponent van PSV en kweekvijver voor spitsen

15-08-2023 18:10 Laatste update: 18:10

Dinsdagavond speelt PSV in de derde voorronde van de Champions League tegen SK Sturm Graz. Het heenduel eindigde in een 4-1 overwinning voor de Eindhovenaren, die het klusje nu willen klaren in Oostenrijk. VoetbalNieuws vertelt je alles wat je moet weten over de Oostenrijkers.

Drie keer kampioen van Oostenrijk

Sturm Graz werd in 1909 opgericht en werd in totaal drie keer kampioen van Oostenrijk. De club behaalde deze prestaties in de jaren 1998, 1999 en 2011. Het stadion waar Graz zijn wedstrijden afwerkt is de Merkur Arena. In deze thuisvesting is in totaal plaats voor 16.364 supporters. Christian Ilzer is momenteel de hoofdtrainer van de club.

Afgelopen seizoen

Sturm Graz heeft een succesvol seizoen achter de rug. De Oostenrijkers werden tweede achter kampioen Red Bull Salzburg en plaatsten zich daarom voor de voorrondes van de Champions League. Dat is een Europees niveau hoger dan afgelopen seizoen. Graz was één van de vier tegenstanders van Feyernood in de groepsfase van de Europa League. De confrontaties met de Rotterdammers eindigden in een 6-0 uitnederlaag en een 1-0 thuisoverwinning voor Graz. Op de laatste speeldag greep de in het zwart-wit spelende club de knock-out fase van de Europa League én die van de Conference League door met een gelijk aantal punten als Feyenoord, FC Midtyjlland en SS Lazio als laatste te eindigen in de groep.

Sturm Graz in de Champions League

In totaal kreeg Sturm Graz zeven keer de mogelijkheid om zich te plaatsen voor de groepsfase van de Champions League, wat in totaal drie keer lukte. De meest succesvolle CL-campagne werkten de Oostenrijkers in het seizoen 2000/01 af. De opzet van het toernooi was in die tijd weliswaar nog anders, maar in de eerste groepsfase met Galatasaray, Rangers FC en AS Monaco eindigde ze bovenaan. In de tweede groepsfase werd Graz derde achter Manchester United en Valencia, maar eindigden ze boven Panathinaikos.

Nederlandse invloeden

Bij Sturm Graz zijn er twee Nederlanders die invloed hebben gehad op de selectie. Afgelopen seizoen was Emanuel Emegha één van de blikvangers van de Oostenrijkers. De spits kwam in 36 competitiewedstrijden tien keer tot scoren en dat heeft hem een miljoenentransfer naar de Ligue 1 opgeleverd. RC Strasbourg, de zusterclub van Chelsea, betaalde onlangs dertien miljoen euro voor de pijlsnelle spits. De overgang van Emegha is net geen recordtransfer. Een half jaar geleden betaalde Atalanta Bergamo nog ruim zeventien miljoen voor Rasmus Højlund, die afgelopen week een overgang naar Manchester United voltooide voor maar liefst zeventig miljoen euro.

Waar de ene Nederlander is vertrokken, is er alweer een andere aangetrokken. Kjell Scherpen wordt dit seizoen door Graz gehuurd van Brighton & Hove Albion. De doelman die afgelopen seizoen nog onder de lat stond bij Vitesse gaat nu voor minimaal één seizoen het doel verdedigen in Oostenrijk. Voor Scherpen zal het niet direct fijn zijn om terug te keren in het Philips Stadion. Afgelopen seizoen pakte hij een strafschop in Eindhoven, maar ging hij vervolgens onder een bal van Guus Til door én pakte hij in de blessuretijd nog een rode kaart.

Blikvangers

Emegha was één van de spelers die veel doelpunten voor zijn rekening nam bij Graz, maar collega Manprit Sarkaria deed daar nog een schepje bovenop. De Oostenrijkse spits kwam in totaal vijftien keer tot scoren en is daarmee de absolute targetman in de voorhoede. Op het middenveld moet PSV rekening houden met Otar Kiteishvili. De Georgische aanvallende middenvelder wist afgelopen seizoen zeven keer het net te vinden en eindigde daarmee derde op de topscorerslijst.

Opvolger van Emegha

Met Højlund en Emegha staat Graz erom bekend dat ze goede spitsen voor maar weinig geld aan kunnen trekken. Ook deze transferperiode is er weer een nieuwe spits in de Oostenrijkse stad gearriveerd. De club betaalde ruim twee miljoen euro voor Szyman Wlodarczyk, die zomaar de nieuwe revelatie van de Oostenrijkers kan gaan worden. De spits maakte afgelopen seizoen negen treffers voor Górnik Zabrze in de Ekstraklasa, de hoogste competitie van Polen.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!