Nieuws

Van Hanegem kritisch op Oranje-spel: 'Blind diende als een soort trapje'

Van Hanegem kritisch op Oranje-spel: 'Blind diende als een soort trapje'

15-11-2021 09:08

Willem van Hanegem is ontstemd door de manier waarop het Nederlands elftal in Montenegro een 0-2 voorsprong weggaf. Desondanks verwacht De Kromme dat Oranje zich wel rechtstreeks plaatst voor het WK in Qatar.

Nederland leek dankzij een dubbelslag van Memphis Depay in veilige haven, maar zag de comfortabele voorsprong in de slotfase als sneeuw voor de zon verdwijnen. Van Hanegem kreeg déjà vu-gevoelens met het Oranje uit 1983, 1985 en 2001, toen ook een WK-eindronde werd misgelopen in de slotwedstrijden. 'In dat rijtje mag Nederland - Noorwegen in 2021 dus niet komen', spreekt de ras-Feyenoorder in zijn column voor het Algemeen Dagblad klare taal.

'Laat ik eerlijk zijn: ik denk het ook niet, want ik heb Noorwegen zitten kijken tegen de Letten en geloof me, dat is geen ploeg waar we bang voor moeten zijn', vervolgt De Kromme. 'Nederland gaat het WK ook halen, denk ik. Maar in Montenegro werd wel duidelijk dat we ver verwijderd zijn van het niveau van de landen die op dit moment de dienst uitmaken in Europa.'

Van Hanegem wijst naar het wisselbeleid van Louis van Gaal, dat volgens hem debet was aan de remise in Podgorica. 'Hij wisselde Georginio Wijnaldum en Frenkie de Jong, die allebei niet goed speelden en het werd zelfs nog minder. Ryan Gravenberch is gewoon niet de speler die gaat duelleren en dát was nodig. Ronald Koeman bracht dan weleens Marten de Roon in, die dat wel heeft. En Teun Koopmeiners wil graag passen en lekker voetballen. Dat kon daar niet.'

Uiteindelijk kreeg Oranje de deksel op de neus, nadat Daley Blind te makkelijk een kopduel verloor in de eigen zestien. Van Hanegem snapt niet hoe het kon gebeuren. 'Ik heb weleens vaker gezegd dat Daley Blind niet kan verdedigen. En ik hoorde Jan en alleman vertellen wat hij beter had moeten doen bij de 2-2. Het is simpel. Je stapt bij zo’n bal op het laatste moment achteruit, dan had die Vujnovic de nek van die gozert in de Efteling moeten hebben om die bal te kunnen koppen. Nu diende Blind als een soort trapje en was het raak', besluit hij.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!