Nieuws

Wie is Wout Weghorst, de veelbesproken spits van het Nederlands elftal?

Wie is Wout Weghorst, de veelbesproken spits van het Nederlands elftal?

19-11-2023 14:15 Laatste update: 14:15

Wout Weghorst scoorde tegen Ierland een zeer belangrijke goal. Na afloop ging het vooral over zijn interview na de wedstrijd. Maar wie is deze spits van het Nederlands elftal? VoetbalNieuws zocht het voor je uit. 

Wout Weghorst werd op 7 augustus 1992 geboren in Borne, Overijssel. De spits speelde tot zijn negentiende bij de amateurs voor hij in 2011 toetrad tot de beloftenploeg van Willem ll. Daarna volgden meerdere clubs in binnen- en buitenland elkaar op. Hij kwam 29 keer in actie voor het Nederlands elftal en scoorde acht doelpunten.

De professionele carrière van Weghorst begon dus in Tilburg bij Willem ll. Door een gebrek aan speeltijd koos hij er toch na één seizoen voor om een transfer te maken naar FC Emmen. Bij die club zou hij ook zijn debuut maken in het betaald voetbal. Midden september 2012 speelde hij mee in de wedstrijd tegen FC Dordrecht. Niet veel later kwam ook het eerste doelpunt. In de derby met de verdwenen voetbalclub Veendam startte de doelpuntenteller van de nu 31-jarige met lopen.

Succes in Nederland

Nadat zijn contract bij FC Emmen was afgelopen vertrok Weghorst in 2014 transfervrij naar Heracles Almelo. Daar zou hij ook zijn debuut maken in de Eredivisie. Slechts twee seizoenen bleef hij in Almelo, maar daarin speelde hij 73 wedstrijden voor de club. Daarin scoorde hij 24 keer. AZ was geïnteresseerd en kocht hem voor anderhalf miljoen in de zomer van 2016. Daar zou de spits zijn beste tijd beleven in Nederland. Hij kwam 86 keer in actie voor de Alkmaarders en nam 45 doelpunten voor zijn rekening. Ook leverde hij dertien assists af. In het seizoen 2017/2018 scoorde Weghorst achttien keer voor de Alkmaarders en daardoor kon hij een buitenlandse transfer maken. In dat laatste seizoen werd AZ ook derde in de competitie en behaalden zij de KNVB-beker finale. Dat deden zij in het seizoen daarvoor ook, maar beide keren werd er verloren. De Duitse club Wolfsburg bood in juli 2018 AZ een bedrag van 10.5 miljoen euro en de club ging akkoord. Daarmee startte het buitenlandse avontuur.

Duitsland, Engeland, Turkije

Bij Wolfsburg speelde Wegorst in zijn eerste seizoen vrijwel alle wedstrijden en maakte hij zeventien goals in de Bundesliga. Hij werd clubtopscorer en de club eindigde zesde in de competitie, goed voor kwalificatie voor de Europa League. Ook in de seizoenen die volgden wist Weghorst zijn goede prestaties door te zetten bij Die Wölfe. In het seizoen 2020/2021 eindigde de club als vierde in de Bundesliga en wist het zich zodoende te plaatsen voor de UEFA Champions League. Toch besloot hij in januari van 2022 te kiezen voor een ander avontuur. De toenmalige hekkensluiter van de Premier League, Burnley had interesse en kocht Weghorst voor 17.5 miljoen. Ondanks de komst van een nieuwe spits overleefde Burnley het niet en zij degradeerden naar de Championship. In het contract wat de spits had getekend stond dat hij bij een degradatie kon vertrekken en dat deed hij ook.

Besiktas huurde hem en in Turkije ging hij weer verder met scoren. In achttien wedstrijden voor Kara Kartallar scoorde hij negen keer. Zijn kwaliteiten vielen ook Erik ten Hag op en in januari 2023 verbrak Besiktas het huurcontract zodat Weghorst naar Manchester United kon. In een halfjaar tijd speelde hij veel en greep Weghorst ook zijn eerste titel. Manchester United won de League Cup door van Newcastle United te winnen. In de zomer keerde hij terug naar Burnley, maar de club verhuurde hem meteen weer door. Hij keerde terug naar Duitsland en is op dit moment speler van TSG Hoffenheim. Daar scoorde hij in veertien wedstrijden vier keer.

Nederlands elftal

Weghorst debuteerde op 23 maart 2018 in het Nederlands elftal, tijdens een met 0–1 verloren oefeninterland thuis tegen Engeland. Hij kwam na 88 minuten in het veld als vervanger voor Stefan de Vrij. Vooral de rol als pinch-hitter lag in het verschiet en daarvoor moest hij concurreren met Luuk de Jong. Na zijn debuut werd er twee jaar lang niet gevraagd om de diensten van Weghorst, tot Frank de Boer hem selecteerde voor het EK van 2020. Tijdens het EK kreeg hij in de eerste twee groepswedstrijden een basisplaats. In één van die duels scoorde hij ook. Voor het WK van 2022 had Louis van Gaal ook wel oren naar de spits en dus ging Weghorst ook mee naar Qatar. In de kwartfinale tegen Argentinië vertolkte hij zijn rol als pinch-hitter perfect en scoorde de 2-2 in de laatste minuten. Onder Ronald Koeman is Weghorst uitgegroeid tot vaste waarde en tijdens alle EK kwalificatieduels speelde hij. 

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!