Mogelijke Steijn-opvolgers bij Ajax besproken: 'Maak me hiermee niet geliefd'

09-10-2023 18:55

Nu de Ajax-crisis ondertussen zijn kookpunt lijkt te zijn genaderd, wordt de druk op trainer Maurice Steijn steeds groter. Zondag kwamen er geluiden naar buiten dat de Amsterdammers voorlopig vertrouwen in hem houden, maar anderen spreken dat weer tegen. In de nieuwe aflevering van TITELSTRIJD van VoetbalNieuws bespreken redacteuren Brecht Versluis, Yannick Sonnemans en Tyvar Meindert de mogelijke opvolgers van Steijn, mocht het tot een ontslag komen.

Ajax verloor zondag met 1-2 van AZ en had eigenlijk geen moment zicht op een positief resultaat. De Amsterdammers liepen zodoende alweer tegen hun derde nederlaag staan en staan op een zestiende plaats in de Eredivisie. "Waar Ajax bij gebaat is, is gewoon een trainer die resultaten behaalt", aldus Sonnemans. "Punten halen, gewoon terug kunnen knokken op de ranglijst. Misschien ga ik me met deze opmerking bij veel Ajacieden niet geliefd maken, maar ik denk echt dat er stiekem moet worden gedacht aan een kortetermijnoplossing en dan kom je misschien wel uit bij een Dick Advocaat die nu vrij is."

De inmiddels 76-jarige Kleine Generaal heeft in verleden bij verschillende clubs al bewezen de ideale stand-in te zijn. "Hij weet hoe hij zijn verdediging moet organiseren. Misschien moet je wel eens gaan terugvallen op een 5-3-2, maar het moet in ieder geval verdedigend dicht worden gehouden. Ook tegen AZ was het weer schrijnend. De doelpogingen waren minder tegen AEK, maar de spelers lopen zo makkelijk door de Ajax-defensie heen."

Meindert stipt een buitenlander als mogelijkheid aan. De laatste keer dat er iemand anders dan een Nederlander aan het roer stond in Amsterdam, was in de jaren negentig. Graham Potter zou volgens hem een optie kunnen zijn. "Het Ajax-DNA terughalen… Ja, je kan ook nu een Seedorf voor de groep gooien, maar daar ben je ook heel vroeg mee thuis, denk ik. Dus misschien moet je gewoon een Graham Potter zien te betalen. Die heeft het bij Brighton heel goed gedaan voordat ‘ie naar Chelsea ging. En met het voetbal dat Ajax ook ambieert; aanvallend spel, veel felheid en inzet. Dat Brighton is toch van plek zestien naar plek negen gegaan. Misschien moet je het over een andere boeg gooien. Dat Ajax-DNA is natuurlijk wel belangrijk, maar ik vind het niet leidinggevend."

Bekijk hier de gehele aflevering van TITELSTRIJD!