Duitsland verliest icoon: dit was de Duitse voetballegende Andreas Brehme (63)

20 februari - 10:10 Laatste update: 10:50

Duitsland rouwt om het onverwachte verlies van Andreas Brehme. De voormalige voetballer is op 63-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een hartstilstand, zoals gemeld door onder andere BILD. Wie is dit Duitse voetbalicoon? VoetbalNieuws.nl neemt je mee in zijn carrière.  

Andres Brehme zijn clubcarrière

Brehme startte zijn carrière bij de lokale voetbalclub HSV Barmbeck-Uhlenhorst en speelde daar vijftien jaar voordat hij in 1980 overstapte naar zijn eerste professionele club, 1. FC Saarbrücken. Na een seizoen in de 2. Bundesliga Nord maakte hij de overstap naar 1. FC Kaiserslautern, waar hij het grootste deel van zijn carrière doorbracht. Na vijf seizoenen vertrok hij naar Bayern München en won daar in 1987 het landskampioenschap.

Na een succesvol Europees kampioenschap in 1988 ging Brehme naar de Italiaanse Serie A-club Internazionale, waar hij meteen succes boekte. Na vier jaar vertrok hij naar Real Zaragoza voordat hij terugkeerde naar Duitsland om opnieuw voor 1. FC Kaiserslautern te spelen. Ondanks degradatie in 1996 promoveerde het team het volgende jaar weer en werd meteen landskampioen. Na deze triomf besloot Brehme verrassend zijn carrière te beëindigen in 1997.

Prestaties bij de nationale ploeg

Brehme stond bekend om zijn uitmuntende prestaties op grote eindtoernooien. Tussen 1984 en 1994 scoorde hij acht interlanddoelpunten, waarvan vijf op eindtoernooien. Zijn meest gedenkwaardige moment was de beslissende strafschop in de 84e minuut van de WK-finale in 1990, waarmee hij uniek werd als de enige speler die een WK-finale in de reguliere speeltijd besliste met een strafschop. Hoewel Brehme vaak het tegenovergestelde deed van wat er van hem werd verwacht, zou hij zijn hele carrière op dezelfde manier overdoen. Hij nam de strafschoppen in beide halve finales en opnieuw in de WK-finale, waarbij hij zichzelf tot een legende in Duitsland kroonde.

Brehme nam deel aan drie wereldkampioenschappen, waarbij het hoogtepunt plaatsvond in 1990. Naast zijn cruciale rol in de halve finales tegen Argentinië, besliste hij opnieuw de finale met een late strafschop. Zijn laatste optredens voor het nationale elftal waren op het WK 1994 in de Verenigde Staten, waar Duitsland de kwartfinale bereikte maar verloor van Bulgarije.