Nieuws

Mogelijk toch weer problemen voor Vitesse: Abramovitsj financierde Arnhemmers

Mogelijk toch weer problemen voor Vitesse: Abramovitsj financierde Arnhemmers

10 mei - 17:45 Laatste update: 17:45

Roman Abramovitsj heeft Vitesse gefinancierd, want het geld wat eigenaar Valeriy Oyf in de Arnhemse club stak is bijna allemaal afkomstig van de oligarch. Daarmee komt er wederom slecht nieuws voor Vitesse, want de Rus zou door zijn gegaan met zijn steun na opgelegde maatregelen. Het ministerie van Economische Zaken doet nog altijd onderzoek naar Vitesse.

'De Russische oligarch Roman Abramovitsj, die sinds 2022 op de Europese sanctielijst staat, is nog altijd financieel verweven met voetbalclub Vitesse', schrijft het NRC na onderzoek van het Britse journalistieke onderzoeksplatform TBIJ en The Guardian in samenwerking met NRC, Trouw en Het Financieele Dagblad. 'Uit jaarverslagen en leenovereenkomsten blijkt nu dat Valeriy Oyf, die in 2018 eigenaar werd van Vitesse, leningen en garanties verstrekte aan Vitesse met geld dat voor 99 procent afkomstig was van Abramovitsj. De betalingen liepen via Matteson Overseas Limited, een brievenbusbedrijf van Oyf op de Britse Maagdeneilanden.'

Dat is slecht nieuws voor de Arnhemmers, want het ministerie van Economische Zaken heeft het sanctieteam van het ministerie op de zaak gezet. Die doen nog altijd onderzoek naar de zaak. "Ondernemingen (dus ook voetbalclubs) zijn zelf verantwoordelijk voor het naleven van geldende sancties en verplicht transacties daaraan te toetsen", zegt een woordvoerder van het ministerie tegen de krant. "Dit houdt in dat zij een gedegen onderzoek moeten doen naar de eigendoms- en zeggenschapsstructuren van tegenpartijen, inclusief aandeelhouders en bij de transacties betrokken banken. We zijn nog in afwachting van hun definitieve plannen en documenten."

Hoewel het onderzoek van het Nederlandse ministerie nog niet is afgerond kan Vitesse ook in de problemen komen bij de UEFA. 'De vraag of Abramovitsj invloed heeft gehad op Vitesse, en hoever zijn invloed dan reikte, is belangrijk omdat de UEFA-regels voorschrijven dat clubs die in hetzelfde Europese toernooi kunnen uitkomen niet van dezelfde eigenaar mogen zijn. Abramovitsj was tussen 2003 en 2022 eigenaar van de Britse voetbalclub Chelsea.' In die tijd deed Vitesse ook mee aan onder andere de Conference League.

Wil jij op de hoogte blijven van al het grote voetbalnieuws? Dan is de VoetbalNieuws-app perfect voor jou! Download hier de app uit de Play Store en klik hier voor de App Store. Al het grote nieuws direct op je telefoon!