Exclusive

Wie is Yankuba Minteh, de Gambiaan die op huurbasis bij Feyenoord speelt?

Wie is Yankuba Minteh, de Gambiaan die op huurbasis bij Feyenoord speelt?

16-06-2023 09:02 Laatste update: 10-11-2023 17:10
1

Feyenoord huurt Yankuba Minteh idit seizoen van Newcastle United. The Magpies kochten hem afgelopen zomer voor een miljoenenbedrag van Odense BK uit Denemarken en lijken de speler eerder terug te willen halen. Wie is de inmiddels negentienjarige aanwinst van de Rotterdammers eigenlijk? VoetbalNieuws stelt hem aan je voor!

Minteh werd op 22 juli 2004 geboren in Gambia. De jonge creatieveling begon zijn carrière bij Steve Biko in zijn geboorteland. In de zomer van 2022 verhuisde hij naar Denemarken om te gaan voetballen bij Odense. Hij beleefde een onvergetelijk Superliga-debuut bij zijn nieuwe werkgever. Op 10 september 2022 maakte de nieuwe aanwinst van Feyenoord tegen Kopenhagen het winnende doelpunt: 2-1. Saillant detail: de Gambiaanse aanvaller stond slechts drie minuten in het veld toen hij de supporters van de thuisploeg op de banken kreeg.

De pijlsnelle aanvaller kwam afgelopen seizoen tot zeventien optredens voor de hoofdmacht van Odense Boldklub. Daarin was hij goed voor vier treffers en zes assists. Dankzij zijn goede resultaten in de Deense competitie werd Minteh afgelopen najaar voor het eerst opgeroepen voor het nationale elftal van Gambia. Hij staat bekend als de 'Gambiaanse Messi' vanwege zijn snelle dribbel, lichtvoetigheid en fijne techniek.

Uitgegroeid tot publiekslieveling bij Feyenoord
In juli 2023 maakte hij vervolgens de transfer van Odense naar Newcastle, om precies te zijn voor maar liefst acht miljoen euro. De ploeg uit de Premier League erkent dus zijn potentie, maar stalde hem in het eerste seizoen bij Feyenoord. In Rotterdam maakte hij zijn eerste opwachting in de oefenwedstrijd tegen PEC Zwolle (3-1) en scoorde daarin meteen. Op 4 augustus volgde zijn eerste officiële optreden, in de Johan Cruijff Schaal tegen PSV (0-1 verlies). Minteh kwam een halfuur voor tijd binnen de lijnen voor Santiago Giménez.

Zijn eerste doelpunt voor Feyenoord maakte de Gambiaan uit bij FC Utrecht, toen hij in de slotfase Mark van der Maarel op de doellijn nog uitkapte. Door de blessure van Luka Ivanusec kreeg hij meer speelminuten, waardoor Minteh langzaam maar zeker uitgroeit tot een publiekslieveling in Rotterdam. Zijn snelheid, acties en dribbels zorgen voor vrees bij iedere verdediger in de Eredivisie. Op 30 september werd hij voor het eerst uitgeroepen tot man van de wedstrijd bij Feyenoord, door de openingstreffer te scoren tegen Go Ahead Eagles.