Exclusive

Deze elf spelers gaan de Eredivisie deze zomer waarschijnlijk verlaten

Deze elf spelers gaan de Eredivisie deze zomer waarschijnlijk verlaten

09-06-2023 08:38 Laatste update: 08:38

In Nederland is de transfermarkt nog niet eens officieel geopend maar het blaakt al van de (concrete) geruchten. De Eredivisie zit in de lift en dat willen ze in de rest van Europa weten ook, waardoor de nodige spelers in de belangstelling staan van clubs uit de Europese topcompetities. Deze twaalf spelers zien we volgend seizoen waarschijnlijk niet meer terug in de Eredivisie.

1. Kökcü - Feyenoord

Orkun Kökcü beleefde en wereldseizoen met Feyenoord. De middenvelder werd gebombardeerd tot aanvoerder van de club, liet zich nadrukkelijk zien in de Europa League en werd kampioen van Nederland. Kökcü is nog altijd maar 22 jaar maar heeft al bakken met ervaring opgedaan. Dat alles maakt hem zeer interessant voor de Europese top. De Turk is volgens 1908 al dicht bij een akkoord met Benfica, dus naar alle waarschijnlijkheid heeft hij zijn laatste wedstrijd voor Feyenoord al gespeeld.

2. Kudus - Ajax

Ook voor Mohammed Kudus is de kans groot dat hij het Ajax-shirt niet meer gaat dragen. De Ghanees stond vorig seizoen al in de belangstelling van de nodige clubs uit de Premier League en was ook dit seizoen bij tijd een van de weinige lichtpuntjes bij de Amsterdammers. Bij vlagen liet de middenvelder annex aanvaller zien over grote individuele klasse te beschikken, zo ook met Ghana op het WK in Qatar. Directeur voetbalzaken Sven Mislintat gaf eerder al dat Kudus één van de kanshebbers is om Ajax te verlaten en dat gaat waarschijnlijk dus ook gebeuren.

3. Álvarez – Ajax

Ook voor Edson Álvarez moet het heel gek lopen wil hij zijn laatste minuten in de Johan Cruijff Arena nog niet hebben gemaakt. Voor de Mexicaan geldt hetzelfde als voor Kudus. Afgelopen zomer stond hij al nadrukkelijk in de belangstelling van diverse Premier League-clubs, maar nu lijkt hij toch voor een andere koers te kiezen. Borussia Dortmund ligt op pole-position om de middenvelder aan de selectie toe te voegen. Persoonlijk zijn Die Borussen naar verluidt al rond met Álvarez, nu moeten de clubs er nog uitkomen.

Deze elf topspelers gaan de Eredivisie deze zomer waarschijnlijk verlaten

4. Timber – Ajax

Het is lang niet zo’n zekerheidje als bij Kudus en Álvarez, maar de kans bestaat ook dat Jurriën Timber zal afzwaaien bij Ajax. De nog altijd talentvolle verdediger beleefde geen denderend seizoen maar blijft zeer interessant voor clubs uit de Europese top. Zelf lijkt Timber er nog niet over uit wat hij nu precies wil, maar Mislintat houdt ook rekening met zijn vertrek.

5. Sangaré – PSV

Ibrahim Sangaré heeft nu twee seizoenen achter de rug bij PSV en een derde lijkt er niet te gaan komen. De Ivoriaanse gigant op het Eindhovense middenveld is gezien zijn postuur en manier van voetballen zeer interessant voor clubs uit de Premier League, die al verschillende transferwindows aan hem trekken. Komende zomer heeft Sangré een ontsnappingsclausule van 37,5 miljoen euro in zijn contract, tot een bepaalde datum. De kans is groot dat een club voor die tijd toe gaat slaan.

6. Gutiérrez – PSV

Vijf seizoenen heeft Érick Gutiérrez het shirt van PSV al gedragen, maar de kans is zeer groot dat hij zijn vleugels elders in Europa uit gaat slaan. De Mexicaan verlengde afgelopen seizoen nog zijn contract in Eindhoven, maar was ook dit seizoen weer één van de slachtoffers waarmee stuivertje werd gewisseld op het middenveld. Gutiérrez heeft volgens het Eindhovens Dagblad bij de clubleiding van PSV aangegeven dat hij wil vertrekken en zijn aanbiedingen rustig gaat bekijken. Die komen naar verluidt voornamelijk uit Spanje.

7. Karlsson – AZ

Ook voor Jesper Karlsson lijken de dagen bij AZ geteld. De sierlijke Zweedse linksbuiten was eigenlijk al voornemens om afgelopen zomer een transfer te maken, maar blessures gooide roet in het eten waardoor de juiste club zich niet meldde in Alkmaar. Karlsson herstelde aan het eind van 2022 en liet weer geregeld zien over grote klasse te beschikken. Met name in de Conference League was hij bij tijd niet te stoppen. Het leverde hem volgens Italiaanse media interesse op vanuit de Serie A. Naar alle waarschijnlijkheid gaat de juiste club zich deze zomer wel voor hem melden bij AZ.

Deze elf topspelers gaan de Eredivisie deze zomer waarschijnlijk verlaten

8. Kerkez – AZ

Met Milos Kerkez zal AZ naast Karlsson vrijwel op zeker nog een speler verliezen. De naam van de naar Ajax vertrokken Owen Wijndal is dit seizoen geen enkele keer gevallen in Alkmaar en dat komt door de verdiensten van de Hongaarse linksback. Moeiteloos vulde hij de positie in. Volgens het management van Kerkez is er al gesproken met meer dan tien clubs. Benfica lijkt tot op de dag van vandaag het meest concreet voor hem te zijn, maar de vraagprijs van twaalf miljoen euro is de Portugese kampioen een brug te ver.

9. Cerny – FC Twente

Niet Ricky van Wolfswinkel, maar Vaclav Cerny is dit seizoen de topscorer van FC Twente. De voormalig speler van Ajax en FC Utrecht beleefde een uitermate effectief seizoen en lijkt klaar voor de volgende stap. Dat vindt hij zelf overigens ook, vertelde hij onlangs in gesprek met Voetbal International. VfL Wolfsburg zou in de race zijn om Cerny van Twente over te nemen.

Deze elf topspelers gaan de Eredivisie deze zomer waarschijnlijk verlaten

10. Misidjan – FC Twente

Virgil Misidjan, collega-buitenspeler van Cerny bij FC Twente, beschikt over een aflopend contract in Enschede. De aanvaller is wat minder effectief dan zijn Tsjechische vriend maar straalt elke wedstrijd weer de dreiging uit die je van een buitenspeler wil zien. In Enschede willen ze Misidjan ook maar wat graag behouden en ligt er ook een aanbieding klaar bij zijn management, maar tussen neus en lippen door liet de aanvaller al los dat hij zijn toekomst elders ziet.

11. Brenet – FC Twente

Met Johsua Brenet gaat Twente naar alle waarschijnlijkheid nog een speler kwijtraken aan een club buiten de Eredivisie. De rechtsback druppelde anderhalf jaar geleden binnen in de Grolsch Veste en liet sindsdien een totaal andere versie van zichzelf zien dan dat hij bij PSV was. Dat weet Brenet inmiddels zelf ook. De verdediger heeft nog een één-jarig contract in Enschede maar liet onlangs los te hopen op 'een club als Fulham'.  

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!