Exclusive

Nations League staat voor de deur, maar wie zijn de meeste ervaren Oranje-spelers?

Nations League staat voor de deur, maar wie zijn de meeste ervaren Oranje-spelers?

14-06-2023 08:51 Laatste update: 08:13

Woensdagavond staat de eerste wedstrijd van de Final Four van de Nations League op het programma. Nederland neemt het op tegen het zeer ervaren Kroatië, maar wie hebben er aan Nederlandse kant de meeste ervaring? Voetbalnieuws zocht het voor je uit.

Daley Blind, 101 interlands
Daley Blind is één van de weinige Nederlanders met meer dan honderd interlands op zijn naam. De verdediger van Bayern München schreef afgelopen week nog een landstitel op zijn naam en werd met Ajax maar liefst zeven maal landskampioen. Voor het Nederlands elftal kwam Blind voor het eerst uit in 2013 waar hij in een oefenwedstrijd met Italië 1-1 gelijk speelde. Zijn eerste grote toernooi was het WK van 2014 in Brazilië waar hij nog altijd zal worden herinnerd aan zijn voorzet op Robin van Persie tegen Spanje. Hoewel het EK van 2020 en het WK van 2022 niet succesvol verliepen, maakte Blind toch de honderd interlands vol. Een carrière om trots op te zijn.

Georginio Wijnaldum, 88 interlands
Georginio Wijnaldum is al jaren een zekerheid in de selectie van het Nederlands elftal. De middenvelder ging door een blessure niet mee naar het WK in Qatar, maar is volgens Ronald Koeman een steunpilaar in het elftal. In 2011 mocht Wijnaldum voor het eerst minuten maken bij Oranje. Een oefenwedstrijd tegen San Marino werd met 11-0 gewonnen en Wijnaldum kwam in slechts vier minuten tot scoren bij zijn debuut. Het WK in Brazilië was het eerste grote toernooi waar Wijnaldum aanvankelijk niet in de basis begon. De laatste groepswedstrijd kwam de middenvelder in de basis en die positie hield hij vast tot de laatste wedstrijd. Na het WK kon Wijnaldum altijd rekenen op een basisplaats en was zijn positie onbetwist. Op clubniveau ging het ook voor de wind. Bij Liverpool won hij de Champions League en werd hij landskampioen. Met recht dus een steunpilaar van het elftal al gaf Koeman toch aan dat Wijnaldum een 'zorgenkindje' is door zijn gebrek aan wedstrijdritme bij AS Roma.

Memphis Depay, 88 interlands
Memphis Depay kent een carrière met pieken en dalen, maar is niet weg te denken uit het Nederland elftal. Al op negentienjarige leeftijd maakte de aanvaller zijn debuut voor Oranje in een WK-kwalificatiewedstrijd tegen Turkije. Op het WK van 2014 was Depay één van de jongste spelers in de selectie en kwam hij in de groepsfase tweemaal tot scoren. Scoren bleef Depay doen onder iedere bondscoach. In totaal staat de teller nu op 44 waardoor het record van Van Persie met vijftig iedere interlandperiode dichter in de buurt komt. "Oranje kan nog steeds niet zonder Memphis", vertelde Koeman onlangs waardoor hij bijna zeker is van een basisplaats.

Virgil van Dijk, 56 interlands
Virgil van Dijk is een absolute laatbloeier in het voetbal. De verdediger kwam pas op latere leeftijd in de schijnwerpers te staan, maar is nu de onbetwiste aanvoerder van Oranje. Pas in 2015 maakte Van Dijk zijn debuut, maar snel was hij niet meer weg te denken. Sinds 2018 is de verdediger van Liverpool de aanvoerder van het Nederlands elftal. Sindsdien maakte de boomlange verdediger pas één keer niet de negentig minuten vol tegen Mexico. Koeman gaf onlangs aan dat Van Dijk er een schepje bovenop moet doen om zijn oude vorm te herpakken.

Frenkie de Jong, vijftig interlands
Frenkie de Jong is een onbetwiste basiskracht in het Nederlands elftal. Zijn afwezigheid werd gevoeld toen Oranje afgelopen interlandperiode werd afgedroogd door Frankrijk. Koeman noemde zijn afwezigheid 'een streep door de rekening'. Onder Koeman maakte De Jong op 21-jarige leeftijd zijn debuut tegen Peru. De toenmalig Ajacied liet direct zijn klasse zien en is sindsdien niet meer weg te denken uit de selectie. Een succesvol eindtoernooi maakte de 26-jarige nog niet mee. Zowel het EK van 2020 als het WK van 2022 liepen uit op een deceptie voor de spelmaker. Afgelopen maand werd De Jong nog kampioen van Spanje waardoor hij zijn vijfde prijs pakte.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!