Exclusive

Wat is het Olympisch Stadion Lluís Companys, het tijdelijke stadion van Barcelona?

Wat is het Olympisch Stadion Lluís Companys, het tijdelijke stadion van Barcelona?

04-07-2023 21:17 Laatste update: 20-08-2023 20:47

FC Barcelona zal dit seizoen niet gaan spelen in het eigen Camp Nou, maar in een heel ander stadion. De thuisbasis van de Catalanen wordt verbouwd, waardoor er tijdelijk wordt uitgeweken naar het Olympisch Stadion van de stad, het Estadi Olímpic Lluís Companys. VoetbalNieuws vertelt je alles over een stadion dat een zeer roemrijke historie kent.

Het Olympisch stadion van Barcelona werd in 1927 gebouwd en biedt plaats aan een dikke 65.000 toeschouwers. Het is vernoemd naar Lluís Companys, die ten tijde van de bouw van het stadion president van Catalonië was. In eerste instantie wilde Spanje de Olympische spelen van 1936 organiseren, maar die eer werd door het uitbreken van de Spaanse Burgeroorlog verschoven naar Berlijn. De ligging van het stadion is zeer uniek. Zo reizen mensen die een wedstrijd willen bezoeken de weg naar de top van de Montjuïc af; de 'Olympische berg' van de stad, die op 173 meter hoogte ligt.

In 1992 kwamen de Spelen alsnog naar Barcelona, waardoor het stadion geheel werd gerenoveerd. Het karakteristieke exterieur werd behouden, maar de binnenkant werd volledig vernieuwd. De openings- en sluitingsceremonie van het sportfestijn werden er uiteraard gehouden, maar het was ook toneel voor groots Nederlands sportsucces. Zo pakte hardloopster Ellen van Langen er een gouden medaille op de 800 meter. Bovendien werden er in de afgelopen decennia vele concerten gehouden van onder meer Madonna, Bruce Springsteen, The Rolling Stones, Michael Jackson en Bon Jovi.

Voetbalwedstrijden in het Estadi Olímpic Lluís Companys

Kijken we terug naar het voetbal, dan is het van het Olympische stadion van Barcelona vooral bekend om het feit dat het tussen 1997 en 2009 de thuisbasis was van de tweede club van de stad, RCD Espanyol. Komend seizoen zal het dus weer de gastheer zijn van legio aan grote voetbalwedstrijden, als Barcelona voor eventjes de overstap maakt naar het historische stadion. De afstand tussen het Camp Nou en het Estadi Olímpic Lluís Companys is slechts vier kilometer. Supporters hoeven zich in ieder geval dus geen zorgen te maken over langere reistijden, al is een wandeling op de hellingen van de Montjuïc toch best een opgave…