Nieuws

Dit zijn de drie meest memorabele kampioenschappen van PSV in deze eeuw

Dit zijn de drie meest memorabele kampioenschappen van PSV in deze eeuw

5 mei - 09:00

PSV kroonde zich sinds de eeuwwisseling tien keer tot landskampioen en de elfde keer deze eeuw lijkt slechts een kwestie van tijd. De Eindhovenaren hebben namelijk nog maar een punt nodig om zich voor de 25ste keer in de clubgeschiedenis tot landskampioen te kronen. VoetbalNieuws.nl neemt je mee naar de drie meest memorabele kampioenschappen van PSV in de 21ste eeuw.

De drie meest memorabele titels van PSV in deze eeuw

2006/07: spectaculaire ontknoping

PSV had in het seizoen 2006/07 na twintig speelronden een voorsprong van elf punten op AZ en niets leek een derde titel op rij voor de ploeg van Ronald Koeman nog in de weg te staan. Maar door een beroerde start van de Eindhovenaren na de winterstop verdween deze voorsprong al snel. PSV zakte in de 33ste speelronde zelfs van plek één naar plek drie.

In de laatste speelronde gebeurde echter het ondenkbare. De gedoodverfde kampioen AZ verloor op Woudestein met 3-2 van Excelsior en verspeelde daarmee dus definitief de landstitel. Ajax won met 0-2 bij Willem II, maar kwam achteraf één doelpunt tekort om kampioen te worden. Uiteindelijk werd PSV, dat op de slotdag met 5-1 thuis won van Vitesse, alsnog landskampioen.

8 mei 2016: hulp uit Doetinchem

In de 28ste speelronde van het seizoen 2015/16 verloor PSV op eigen veld met 0-2 van concurrent Ajax waardoor de Amsterdammers de koppositie overnamen. In de 31ste speelronde leek Ajax de koppositie weer te verspelen aan PSV toen de Amsterdammers in de eigen ArenA in de 84ste minuut 0-2 achter kwamen tegen FC Utrecht. Mede door een discutabele penalty speelde Ajax alsnog gelijk en behield de ploeg van Frank de Boer de koppositie op basis van doelsaldo.

In de laatste speelronde stonden beide ploegen op 81 punten en had Ajax de beste uitgangspositie om landskampioen te worden. PSV moest winnen bij PEC Zwolle en hopen op een misstap van de Amsterdammers op bezoek bij De Graafschap. En dat gebeurde: Mede dankzij een goal van Bryan Smeets kwam Ajax op De Vijverberg niet verder dan een 1-1 gelijkspel. De Eindhovenaren wisten optimaal te profiteren van deze misstap door te winnen met 1-3 in Zwolle. Daardoor kroonde PSV zich voor het tweede seizoen op rij tot landskampioen en de 23ste keer in de clubgeschiedenis.

15 april 2018: kampioen tegen de rivaal

De laatste keer dat PSV kampioen werd, dateert alweer van zes jaar geleden en ook dit kampioenschap zal iedere PSV-fan nog in het geheugen gegrift staan. Op 15 april 2018 won de ploeg van Phillip Cocu in de 31ste speelronde op eigen veld met 3-0 van rivaal Ajax en pakte daardoor het 24ste kampioenschap in de clubgeschiedenis. Voor Cocu betekende dit zijn derde en tevens laatste landskampioenschap als trainer van PSV. Huidig PSV-captain Luuk de Jong was die dag belangrijk door de 2-0 tegen de touwen te werken. Huidig Ajax-captain Steven Bergwijn scoorde de beslissende 3-0. Aan Amsterdamse zijde pakten Nicolas Tagliafico en Siem de Jong rood en dat maakte het leedvermaak onder de PSV-aanhang nog groter.