Nieuws

Wie is Jesús Orozco Chiquete, de Mexicaanse centrale verdediger die naar PSV kan?

Wie is Jesús Orozco Chiquete, de Mexicaanse centrale verdediger die naar PSV kan?

18 april - 08:52

PSV zou de verdediging komende zomer zo maar eens kunnen versterken met Jesús Orozco, zo klink het in Mexico. Media daar noemen de 22-jarige verdediger als mogelijke ruilspeler in een transfer rond Hirving Lozano. VoetbalNieuws stelt Orozco aan je voor!

Jesús Gilberto Orozco Chiquete, geboren op 19 februari 2002 in Guadalajara, Jalisco, is snel uitgegroeid tot een sterkhouder in de verdediging van Club Deportivo Guadalajara, beter bekend als Chivas. Deze jonge, talentvolle centrale verdediger heeft zich een vaste plek verworven in de gelederen van een van Mexico's meest geliefde voetbalclubs.

De spelerscarrière van Orozco begon in 2015 toen hij toetrad tot de jeugdacademie van Chivas. Zijn vroege carrière omvatte een uitleenperiode bij Tapatío, het reserveteam van Guadalajara, waar hij waardevolle speeltijd en ervaring opdeed. Onder leiding van manager Víctor Manuel Vucetich werd Orozco in 2021 gepromoveerd naar het eerste team. Hij maakte zijn professionele debuut in de Liga MX op 30 juli 2021, tijdens een overwinning van 2-0 tegen Club Puebla. Deze wedstrijd markeerde het begin van zijn professionele loopbaan op het hoogste niveau van het Mexicaanse voetbal. Een van de hoogtepunten in zijn nog jonge carrière was zijn cruciale rol in de halve finales van de Torneo Clausura 2023, waar hij het winnende doelpunt scoorde tegen de aartsrivaal Club América. Orozco kwam al 79 keer uit voor Chivas en was waarin goed voor twee doelpunten en drie assists.

Interlandcarrière Orozco

Op internationaal niveau heeft Orozco ook indruk gemaakt. Zijn eerste oproep voor het Mexicaanse nationale team kwam op 29 augustus 2023 voor twee vriendschappelijke wedstrijden tegen Australië en Oezbekistan. Hij maakte zijn debuut voor het eerste op 16 december 2023 tijdens een vriendschappelijke wedstrijd tegen Colombia.

Transferwaarde Orozco

In de zomer van 2022 tekende Orozco een nieuw contract bij Chivas. Hierdoor staat de verdediger nog tot medio 2026 onder contract met de Mexicaanse club. Zijn transferwaarde wordt geschat op zes miljoen euro.

Mogelijke transfer naar PSV

Voor Orozco lonkt een mogelijke transfer naar PSV. De verdediger zou namelijk kunnen gelden als ruilspeler in een deal met Hirving Lozano, zo wisten Mexicaanse media naar buiten te brengen.