Opinie

Dit zeggen Derksen en Van der Gijp over het niveau van Frenkie de Jong

Dit zeggen Derksen en Van der Gijp over het niveau van Frenkie de Jong

18 april - 07:38

Johan Derksen en René van der Gijp hebben zich flink uitgelaten over het spel van Frenkie de Jong. Het analistenduo meent dat de middenvelder nog altijd niet op het allerhoogste niveau speelt. VoetbalNieuws neemt de uitspraken van de analisten over de Oranje-sterkhouder met je door!

De voetbalanalisten zijn niet onder de indruk van de ontwikkeling van Frenkie de Jong. Volgens hen heeft de Nederlandse middenvelder de verwachte sprong naar de Europese top nog niet gemaakt. Dit werd besproken tijdens het programma Vandaag Inside. "Hij is nooit in de buurt van de plekken waar de wedstrijd beslist wordt. Het lijkt alsof hij liever op veilige plekken speelt", zei Derksen. "Die cruciale laatste stap naar de top zet hij maar niet." Van der Gijp benadrukte dat de rol van De Jong meer inhoud zou moeten krijgen, vergelijkbaar met hoe Sergio Busquets zich manifesteerde bij FC Barcelona. "Busquets nam de bal over als het lastig werd. Dat mist Frenkie", voegde hij toe.

Van der Gijp had eerder al aangegeven dat De Jong het niveau van Europese topspelers niet haalt. "Kijk naar spelers als Luka Modrić en Kevin de Bruyne. Zelfs Kylian Mbappé, die niet altijd beslissend is, laat het in tachtig procent van de gevallen zien. Bij De Jong zien we dat slechts in tien procent." Gijp denk dan ook niet dat De Jong ooit nog het niveau van Modrić gaat aantikken, maar benadrukte wel dat de middenvelder 'zó verschrikkelijk kan goed voetballen'. "Tot nu toe heeft hij echter nog niet aangetoond een Europese topspeler te zijn. Hij is gewoon een goede speler. Xavi en Andrés Iniesta deden het veel vaker op beslissende momenten", stelt de oud-voetballer. "Tegen Villarreal, dat maakt allemaal niet uit. Maar op momenten als gister moet hij als ze het moeilijk krijgen het voortouw nemen, en dat kan hij niet."

Dinsdagavond werd Barça op pijnlijke wijze door PSG uitgeschakeld en haalde het wederom de halve finales van de Champions League niet. Sinds zijn komst naar Barcelona in 2019 speelde De Jong al 212 wedstrijden voor Barça en was goed voor 21 assists en zeventien doelpunten.