Bizarre taferelen bij PSV-duel niet nieuw: 'Daar begrepen weinig mensen wat van'

9 januari - 12:15 Laatste update: 17:04

Het oefenduel tussen Hamburger SV en PSV zat vol opvallende momenten en dat had vooral te maken met de rode kaart van André Ramalho. De Eindhovenaren konden in de tweede helft, na veel discussie met de Spaanse arbitrage, toch met de Braziliaan aantreden. In de nieuwe aflevering van TITELSTRIJD van VoetbalNieuws.nl laat oud-topscheidsrechter Mario van der Ende er zijn licht over schijnen.  

PSV werkte zondagmiddag een oefenduel met Hamburger SV af in Spanje. Bij een tussenstand van 1-1 ging Ramalho de fout in door een doorgebroken speler op de rand van de zestien een zet te geven. De Spaanse arbiter was onverbiddelijk, gaf een penalty én presenteerde de Braziliaan de rode kaart. Van der Ende begrijpt de keuze van de arbitrage. "Je speelt volgens de spelregels. In principe heeft die scheidsrechter natuurlijk gelijk door een rode kaart te geven. Ramalho ontneemt de aanvaller van HSV een scoringskans."

'Toen ging Romario alleen op de keeper af...'

Zowel PSV als HSV waren niet blij met de beslissing van de arbiter. Uiteindelijk werd er besloten in de tweede helft opnieuw te beginnen. De laatste drie kwartier werd met elf tegen elf en 0 tegen 0 uitgespeeld. Van der Ende staat niet te kijken van deze opvallende situatie. "Het is natuurlijk ook zo dat PSV en HSV op trainingskamp zijn. Die willen elf tegen elf spelen. Ik heb ooit eens een oefenwedstrijd tussen PSV en FC Barcelona gefloten. Toen ging Romario alleen op de keeper af. Hij werd getackeld en toen gaf ik een rode kaart. Daar begrepen weinig mensen wat van, maar je moet wel de spelregels volgen."

"Zo'n wedstrijd heeft natuurlijk geen officieel karakter, maar je moet het wel aanvragen", vervolgt Van der Ende. "Als er spelers geblesseerd raken dan kan het een verzekeringskwestie worden." De oud-arbiter pleit voor een duidelijk reglement voor vriendschappelijke voetbalwedstrijden. "Als er met zijn allen wordt afgesproken: dit doen we als er dit gebeurt. Dat is hetzelfde als dat er afgesproken wordt dat er zes wissels mogen worden doorgevoerd of zelfs een heel elftal. Daar wordt een andere regel gebruikt dan dat er in de reglementen van de competitie staat."

Uiteindelijk eindigde HSV-PSV, ondanks vier doelpunten en een rode kaart, in een doelpuntloos gelijkspel en 22 spelers op het veld. De Eindhovenaren werken met de selectie toe naar het duel met Excelsior komende zaterdag. In TITELSTRIJD wordt de bijzondere situatie en het aankomende duel van PSV uitvoerig besproken.